Державна наукова установа "Науково-технологічний комплекс "Інститут монокристалів" (Харків) виконала замовлення на постачання до Німеччини "прозорої броні" (замовлення надійшло у 2011 р.). Про це 29 березня повідомили "SQ" в інституті. Виробництво "прозорої броні" з сапфіра було освоєно інститутом у рамках гранту НАТО. Випробування, які провели військові НАТО, показали, що броня витримує попадання бронебійної кулі.

Як повідомили в інституті, німецьким виробникам спецтехніки стало відомо про результати випробувань і вони вирішили використовувати харківську розробку в своїх бронетранспортерах. Ще німецькі машинобудівники розробляють проект установки "прозорої броні" на легкові автомобілі VIP-класу.

В інституті зазначили, що "прозора броня" дорожче звичайного бронестекла. Мабуть, тому замовлення на поставку броньового сапфіру надходять з розвинених країн.

Довідка "SQ". Інститут монокристалів заснований 1955 р. як харківська філія Всесоюзного НДІ хімічних реактивів і особливо чистих речовин. У 1975 р. на базі інституту створено НВО "Монокристалреактив", до якого увійшли також Харківський завод хімреактивів та дослідний завод інституту. У 1991 р. об'єднання перейшло у підпорядкування НАНУ. У 1995 р. на базі НВО було створено науково-технологічний комплекс.