Найбільший у світі радіотелескоп (УТР-2, Харківська обл.) у 2011 р. буде підключений до міжнародної наукової комп'ютерної системи, що дозволить прискорити обробку одержуваної радіотелескопом інформації. Про це повідомив "SQ" директор Радіоастрономічного інституту Національної академії наук України Леонід Литвиненко. За його словами, від радіотелескопу прокладуть 6 км оптоволоконного кабелю до вже існуючої кабельної лінії, якою сигнал дійде до Харкова, де вже є осередок міжнародної комп'ютерної системи. Кошти на програму створення ГРІД-системи обробки сигналів радіотелескопу виділяє Національна академія наук України.

Л.Литвиненко зазначив, що ГРІД-система - високопродуктивна мережа, що об'єднує обчислювальні засоби різних організацій. "У нашому інституті є великий кластер цієї мережі. Він з'єднаний швидкіснлю оптоволоконною лінією з іншими кластерами і має вихід до Європи з базою в Європейському центрі ядерних досліджень (Швейцарія). Швидкості обробки в ГРІД величезні: якщо не вистачає обчислювальних ресурсів свого кластера, то підключаються ресурси інших", - відзначив учений.

Довідка "SQ". На телескопі УТР-2 отримують 70% світової інформації з космосу в декаметровому діапазоні. Біля УТР-2 будується ще один радіотелескоп - "ГУРТ". Ефективна площа УТР-2 - близько 150 тис.кв.м, новий телескоп буде мати площу 1 млн.кв.м. На ньому будуть встановлені антени нового зразка - так звані активні, їх розміри менше, і вони дешевші. На будівництво телескопа в 2010 р. з держбюджету було виділено 1 млн.грн. Якщо буде виділятися на рік по 1 млн.грн., то за чотири роки інструмент буде побудований.

Докладніше про роботу інституту - в інтерв'ю з Л.Литвиненком.