Харьковские ученые изобрели уникальную энергосберегающую гидросеялкуУнікальну гідросівалку для відкритого грунту винайшли в Харківському інституті овочівництва і баштанництва Української академії аграрних наук. Про це повідомив "SQ" провідний науковий співробітник інституту Дмитро Ящук. За його словами, на гідросівалку був отриманий патент, зараз дослідний зразок сівалки проходить випробування в Національному науковому центрі механізації та електрифікації сільського господарства (Київська обл.). Потім випробування сівалки продовжать в Українському НДІ прогнозування та випробування ім. Погорєлова (теж Київська обл.), який традиційно випробовує технології інституту баштанництва.

Як зазначив Д.Ящук, особливість сівалки в тому, що вода з насінням випливає з бачка під дією сили тяжіння без насоса. Відомі у світі технології гідросіяння використовують насоси. "Наша технологія енергозберігаюча, і при цьому не ушкоджується насіння", - зазначив Д.Ящук.

За його словами, інститут проводив власні випробування сівалки в Богодухівському районі Харківської області. Висівали безрозсадні томати. Як повідомив учений, до випробуваного комплексу окрім гідросівалки входить і розроблене в інституті обладнання для пророщування насіння. Терміни посіву - перша декада травня. "За рахунок того, що ми сіємо пророщені насіння, сходи отримуємо на третій - п'ятий день. Але паростки не повинні бути довшими за п'ять міліметрів, оскільки насіння може застрягти на виході з бака", - відзначив учений.

Довідка "SQ". До складу Харківського інституту овочівництва і баштанництва входять науково-дослідні центри в низці областей країни. Інститут координує з проблем овочівництва 21 науково-дослідна установа.