КП "Харківське конструкторське бюро з двигунобудування" розробило інвестиційний проект виробництва дизелів "Слобожанський дизель". Проект був представлений конструкторським бюро на 4-му Міжнародному економічному форумі "Інвестиції. Інновації. Харківські ініціативи".

Як зазначено в матеріалах інвестиційного проекту, впровадження проекту забезпечить довгострокову завантаження вітчизняного двигунобудівного комплексу виробництвом наукомісткої, високотехнологічної та конкурентоспроможної продукції, на яку буде стійкий ринковий попит. Зокрема, буде завантажено одне з провідних підприємств України - ДП "Завод ім.Малишева" (Харків).

Проект передбачає виробництво двигунів подвійного призначення серії ДТНА в чотирьох-і шестициліндровому виконанні. Потужність двигунів - 100-175 к.с. За даними бізнес-плану, загальний обсяг інвестицій в проект - 21 млн.дол., підприємство готове брати участь у проекті основними фондами (їх вартість - 5,125 млн.дол.) Термін окупності проекту - 47 місяців.

Як повідомив "SQ" головний конструктор КБ Олександр Грицюк, дослідні зразки двигунів вже пройшли випробування. "Попередній обсяг випробувань вже проведений, і ми виходимо на фінішну пряму в роботі з випробувань дослідних зразків двигунів", - повідомив конструктор.

За його словами, виробнича база заводу ім.Малишева розрахована на виробництво 5 тис. двигунів на рік. "При цьому технологічне обладнання заводу, на якому будуть виробляти двигуни, вимагає дооснащення та переобладнання. Зокрема, потрібні верстати для фінішної обробки деталей двигуна", - зазначив головний інженер.