Наукова робота "Проблемно-орієнтовані обчислювальні засоби обробки інформації в реальному часі" Харківського національного університету радіоелектроніки (ХНУРЕ) висунута на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки. Про це 7 червня повідомили "SQ" в університеті. Робота представляє підсумок 30-річної діяльності низки авторів, яка починалася в 80-х роках минулого століття зі створення теорії обробки зображень для імітаторів візуальних обстановок тренажерів авіа-та космічних літальних апаратів. Сьогодні комплекс робіт поширюється на металургійну, хімічну, цементну й оборонну промисловість, а також на телебачення.

За даними університету, впровадження розроблених обчислювальних засобів тільки в технології управління об'єктами металургійних виробництв і лише за останні 6 років дозволило отримати 100 млн. дол. економічного ефекту. Зараз ведуться роботи з впровадження технологій управління на ВАТ "Бєлгородський цементний завод" (Росія), Аксузькому феросплавному заводі (Казахстан), ведуться переговори з Центром підготовки космонавтів ім.Ю.Гагаріна (Московська обл., Росія) про продовження робіт з побудови льотних тренажерів. Збільшується кількість звернень зарубіжних підприємств з проханнями про впровадження у них обчислювальних засобів і технологій автоматичного управління руднотермічними і трубчастими печами, які використовуються в металургії, виробництві цементу, вогнетривів, графітових виробів, вапна, в автоматизованих комплексах швидкої підготовки телевізійних передач.

Довідка "SQ". Учасниками роботи "Проблемно-орієнтовані обчислювальні засоби обробки інформації в реальному часі" стали проректор з наукової роботи ХНУРЕ Микола Сліпченко, завідувач кафедри ХНУРЕ Олег Руденко, провідний науковий співробітник ХНУРЕ Олег Сотніков, старший науковий співробітник ХНУРЕ Сергій Єлаков, завідувач відділу Інституту кібернетики ім.В.Глушкова НАН України Юрій Яковлєв, провідний науковий співробітник Інституту кібернетики ім.В.Глушкова Олександр Кургаєв, молодший науковий співробітник Інституту фізики напівпровідників НАН України Олексій Авксентьєв, генеральний директор ТОВ "Побужський феронікелевий комбінат" Микита Новіков, начальник цеху комбінату Олексій Лісовенко, професор Олександр Зінченко (посмертно).