США в обмін на відмову України від використання високозбагаченого урану виділили 67,5 млн.дол. на створення ядерної установки при ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут". Про це повідомив портал "Економічна правда" з посиланням на члена-кореспондента НАНУ Івана Карнаухова, який очолює проект зі створення ядерної установки.

"Деякі компоненти установки вже виготовлені і прийняті нами у розробників з різних країн - Великобританії, Швейцарії, Німеччини, Росії, Китаю, України. Але більшу частину замовлень розмістили в нашій країні. На сьогодні американська сторона підписала контрактів на 67,5 млн.дол." , - повідомив І.Карнаухов.

За його словами, всі необхідні контракти ще не укладені, хоча Меморандум з питань ядерної безпеки між урядом України та урядом США зобов'язував зробити це до березня 2012 р. "Ще не підготовлені необхідні контракти на 5,5 млн.дол., оскільки ми не провели відповідних розробок, це наш недогляд. Точніше, навіть не недогляд, це просто неможливо зробити. Нам дістався дуже великий обсяг робіт", - пояснив він.

За словами І.Карнаухова, на території розміщення майбутньої установки наразі завершуються будівельні роботи нульового циклу. "Спорудження будівлі дещо відкладається і буде завершене в листопаді цього року. Але чинний контракт на спорудження цієї будівлі підписаний, і немає жодних сумнівів, що американці його виконають, оскільки це документ з юридичними зобов'язаннями", - додав учений.

Довідка "SQ". Дослідницька ядерна установка включає в себе підкритичну збірку; нейтрон-виробляє мішень; лінійний прискорювач електронів з каналом транспортування пучка електронів; джерело холодних нейтронів; експериментальні нейтронні канали для ядерно-фізичних досліджень; системи технічного забезпечення роботи установки.

Нейтрон-виробляє мішень, активна зона і графітовий сповільнювач знаходяться в циліндричному корпусі з алюмінієвого сплаву, в якому примусово циркулює дистильована вода. Вода охолоджує активну зону й уповільнює швидкі нейтрони. Корпус з мішенню, активною зоною і сповільнювачем занурений у резервуар, заповнений дистильованою водою. Резервуар оточений біологічним захистом, що складається з важкого бетону радіальної товщиною 1,8 м.