Харьковские физики создали зарядку для мобилок, которую не нужно подключать к сетиЗарядний пристрій для мобільних телефонів для туристів створили на фізико-енергетичному факультеті Харківського національного університету ім.В.Каразіна. Про це повідомив "SQ" старший викладач факультету Руслан Сухов. За його словами, зарядка створена на принципі роботи пластини Пельтьє, коли електрострум виникає від різниці температури на кінцях електродів.

За даними Р.Сухова, людям, у яких у похідних умовах розрядився телефон (наприклад, у лісі чи в горах), потрібно розвести невелике багаття, над яким зміцнити тепло-електричний елемент зарядки. Замість багаття можна використовувати декілька свічок. Для створення різниці теплових потенціалів на пластину потрібно поставити ємність з водою. Струм від пластини надходить у перетворювач, потім - у телефон.

Р.Сухов зазначив, що струмоутворююча пластина складається з сотні з'єднаних напівпровідників. Це найдорожча частина пристрою, вартість якої становить близько 100 грн. Вартість перетворювача - близько 10 грн. Якщо буде налагоджене серійне виробництво підзарядок, то собівартість пристрою буде набагато меншою.

На кафедрі також планують розробити проект підзарядки мобільних телефонів для туристів, яка буде працювати на сонячних батареях. Антену підзарядки, що приймає сонячні промені пропонується розмістити на рюкзаку, щоб вона могла працювати під час переходів.