Представник Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович закликала українську владу "відновити плюралізм ЗМІ у Харкові", дозволивши відновити мовлення телеканалу "АТН". Про це повідомило інформагентство "УНІАН" з посиланням на прес-службу ОБСЄ.

У листі до міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка представник ОБСЄ повідомила, що були вжиті різні адміністративні заходи, щоб припинити роботу телеканалу. "Особливо турбує той факт, що ТРК "Фора" і ТРК "А/ТВК", які використовували і передавали новини АТН, були відключені від ефіру, незважаючи на наявність діючих ліцензій", - зазначила Д.Міятович.

Довідка "SQ". 13 вересня АТН у відкритому листі колективу до президента України Віктора Януковича звинуватила міського голову Геннадія Кернеса в "безпрецедентному тиску" і зловживанні службовим становищем, яке призвело до позбавлення каналу можливості виходити в ефір. Зараз новини АТН виходять тільки в інтернеті.

14 вересня пропав з ефіру канал "А/ТВК". Директор каналу О.Баранник заявила, що жодна людина з ТОВ "Українські цифрові комунікації" (УЦК, організація, що забезпечує передачу сигналу) "не змогла чітко відповісти на питання, що відбувається, з якої причини і коли відновиться ефір". Директор УЦК Максим Цзян пояснив відключення телеканалу проблемами з документами.

Харківський телеканал "Фора" раніше скоротив мовлення до шести годин - з 18.00 до 00.00. З 14 вересня його мовлення повністю припинене. М.Цзян заявив про те, що у каналу є заборгованість - понад 36,6 тис.грн. - і теж проблеми з договором.

22 вересня президент України Віктор Янукович доручив Кабінету міністрів і Генеральній прокуратурі України з'ясувати ситуацію з телеканалом "АТН".

Організація з безпеки і співпраці в Європі - регіональна організація, що займається питаннями безпеки. Вона об'єднує 56 країн, розташованих у Північній Америці, Європі та Центральній Азії. Організація націлена на запобігання виникненню конфліктів, врегулювання кризових ситуацій, ліквідацію наслідків конфліктів. Усі держави-учасниці ОБСЄ мають рівний статус. Рішення приймаються на основі консенсусу, не носять юридично обов'язкового характеру, але мають велике політичне значення. Штат організації - близько 370 осіб, зайнятих у керівних органах організації, а також близько 3500 співробітників, що працюють у польових місіях.