Європейський союз стурбований ситуацією зі свободою слова, що склалася в Україні останнім часом. Про це повідомило інформагентство "УНІАН" з посиланням на заяву Євросоюзу про свободу ЗМІ в Україні, зробленому 16 вересня в Брюсселі на засіданні постійної ради Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

"Ми нагадуємо заяви президента України Віктора Януковича, зроблені в квітні цього року, про підтримку плюралізму в ЗМІ і забезпечення захисту журналістів у відповідь на певні тривожні події в області свободи ЗМІ в Україні. У цьому контексті ЄС висловлює глибоку стурбованість зникненням українського журналіста Василя Климентьєва в серпні", - йдеться в документі. При цьому ЄС відзначив особисту увагу В.Януковича до розслідування зникнення журналіста і його заклик до правоохоронних органів зробити все можливе для розшуку зниклого. "Ми продовжимо стежити за проведенням слідства", - зазначено в заяві ЄС.

У документі також наголошено на важливості того, щоб журналісти могли робити свою роботу без побоювання і погроз. "У цьому контексті ЄС висловлює свою стурбованість недавніми повідомленнями про насильство і утиски працівників мас-медіа в Україні", - йдеться в заяві.

ЄС також висловив надію на подальший прогрес у розслідуваннях нових і старих кримінальних справ, що стосуються журналістів, справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Також ЄС привітав запланований на 11-12 жовтня цього року візит постійного представника ОБСЄ з питань свободи медіа Дуні Міятович до Києва з метою отримати з перших рук інформацію, що стосується ситуації зі свободою ЗМІ в Україні. При цьому ЄС заявив, що розраховує на співпрацю української влади з представником ОБСЄ.

Крім того, ЄС заявив про готовність і далі поглиблювати свої відносини з Україною, а також допомогти уряду України в забезпеченні медіа-плюралізму в країні.

Довідка "SQ". 12 серпня родичі головного редактора газети "Новий стиль" В.Климентьєва звернулися до Дзержинського райвідділу міліції Харкова із заявою про те, що напередодні журналіст пішов з дому і не повернувся. Під час перевірки працівники міліції встановили, що 11 серпня В.Климентьєв виїхав з дому з невідомим чоловіком на автомобілі "BMW" сріблястого кольору. Зараз міліціонери розшукують журналіста. Слідчим відділом Дзержинського райвідділу міліції Харкова порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство). Правоохоронці відпрацьовують кілька версій у справі.