"Можливість оскарження результатів виборів є завжди", - заявив 2 листопада "SQ" спостерігач з Німеччини на місцевих виборах в Україні Алекс Лур'є. "Заперечувати можна все, що завгодно. Але маленький розрив не є показником підтасувань. Згадайте вибори у США, коли Джордж Буш переміг з перевагою в 800 голосів у країні з населенням близько 350 млн.осіб", - зазначив А.Лур'є.

За його словами, на тих дільницях, які він відвідав під час виборів 31 жовтня в Харкові, не було жодного складеного протоколу про порушення. "Але я готовий погодитися, що процедура підрахунку, яка зараз відбувається в територіальних виборчих комісіях, - неприпустима річ, деякі інші процедури теж організовані погано, але ці претензії - до законодавців. Вони так склали закон, що всі бюлетені Харкова приймають в одному місці. Звичайно, у комісії не справляються, але вони і не могли б упоратися!", - зазначив А.Лур'є.

За його словами, ті порушення, які бачили спостерігачі, не носили вирішального характеру, а те, що в основних кандидатів у мери Харкова невеликий розрив у голосах, може бути позитивним моментом і приведе не до поляризації, а до налагодження співпраці. "У принципі, результат виборів - це не знищення однієї з сил, а або перехід її в опозицію, або створення широкої коаліції. Адже зараз вибори не політичні, а економічні - якими і є місцеві вибори за великим рахунком. Хочуть працювати на благо міста - значить, будуть працювати, а не захочуть - буде працювати хтось один", - зазначив А.Лур'є.

За його словами, йому не хотілося б наводити приклад виборів у Росії, тому що він для себе ще не визначив, яка політична система встановилася в цій країні. "Але ось приклад останніх виборів у Європі. На комунальних виборах у Баварії перемогли соціал-демократи, які до цього були в меншості. Але перемога була завойована з перевагою в 2-3% голосів, і це не викликало звинувачень в неспроможності виборів. Коли розрив великий, це говорить про те, що одна з сил нічого із себе не представляє. А невеликий розрив говорить про те, що сили серйозні, і їм потрібно рахуватися один з одним", - зазначив А.Лур'є.

Довідка "SQ". За даними на 8.00 2 листопада, за результатами обробки 37,69% протоколів дільничних виборчих комісій на виборах харківського міського голови у в.о. міського голови, кандидата від Партії регіонів Геннадія Кернеса - 30,73% голосів, у кандидата від ВО "Батьківщина", голови Харківської облорганізації ВО "Батьківщина" Арсена Авакова - 28,7%.