Новый орган привезут в Харьков на следующей неделеНовий орган для Харківської обласної філармонії привезуть з Німеччини наступного тижня, після 5 червня. Точна дата поки невідома. Про це 30 травня повідомив "SQ" заступник директора філармонії з загальних питань Олег Орищенко.

За його словами, орган привезуть у розібраному вигляді на трьох фурах довжиною 13,5 м. Важить інструмент 29 т. Приміщення для нього у філармонії вже підготовлені. О.Орищенко зазначив, що до Харкова приїдуть представники фірми-виробника органу "Олександр Шуке", які займатимуться його вивантаженням.

Монтаж інструменту почнеться після того, як завершиться будівництво органного залу, зазначив О.Орищенко.

Довідка "SQ". Новий органний зал будується в рамках реконструкції філармонії. У березні 2012 р. у споруджуваному органному залі почалися опоряджувальні роботи. "Про терміни завершення всіх робіт говорити складно, але якщо буде нормальне фінансування, то зал буде готовий цього року", - зазначив директор, головний диригент філармонії Юрій Янко.

Як повідомив у березні заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Євген Савін, проект будівництва органного залу вже пройшов узгодження в місцевій філії ДП "Укрдержбудекспертиза" і спрямований до його київського офісу. "Після того, як проект погодять у Держекспертизі, він буде прикладений до запиту до Кабміну на виділення з держбюджету 60 млн.грн. на реконструкцію залу", - зазначив Є.Савін. За його словами, гроші за орган уже виплачені фірмі-виробнику за рахунок обласного бюджету.

Як зазначив начальник управління капітального будівництва ХОДА Євген Шахненко, загальна кошторисна вартість робіт з реконструкції будівлі філармонії, починаючи з 2006 р., складає близько 250 млн.грн. "З 2006 р. профінансовано 84 млн.грн. Зараз виділено перший пусковий комплекс, який включає придбання, монтаж і установку органу. Також до першого пускового комплексу входять будівельні роботи в органному залі до повної його готовності", - зазначив Є.Шахненко.