Директор Українського культурного центру "Юність" у Харкові Олександр Ґава 24 березня презентував свою першу книгу "Вічна таїна театру". За словами автора, в ній він аналізує традиційну школу українського театру, а також проводить дослідження т.зв. реформ Леся Курбаса. О.Ґава заявив, що у своїй роботі він прийшов до висновку, що Л. Курбас руйнував український академічний театр.

Автор книги заявив журналістам, що ставши актором Харківського державного академічного українського драматичного театру ім. Т.Шевченка, в якому творив Лесь Курбас, він сподівався опанувати його системою. "Але жодної лекції, статті або чернетки, записаних Курбасом, мені знайти не вдалося. Мої питання "У чому він новатор? У чому реформатор? Що за метод? Де послідовники?" залишилися відкритими", - зазначив О.Ґава.

За словами колишнього актора, філолога Миколи Зубкова, який редагував книгу, документальних джерел дійсно не знайдено, але є спогади сучасників Л.Курбаса - академіка Сергія Єфремова й актора Йосипа Гірняка. Перший відвідував вистави "Березоля", другий грав у них. До книги увійшли фрагменти їх спогадів.

Асистент-укладач книги, публіцист і історик Володимир Сватенко зазначив, що зі ста акторів театру Л.Курбаса всього п'ять були професійними. Решта були неписьменними і тексти вчили на слух зі слів інших, а платою для них була склянка молока. За словами О.Ґави, є відомості, що виставу "Жовтень" театр поставив за 8 днів. "За такий час можна створити хіба що капусник", - зазначив він.

"У цій книзі я доводжу те, що Курбас був присланий до Харкова як комісар від культури і мистецтв лише для того, щоб знищити існуючий психологічний театр. Тому що державні інститути його підтримували: тільки його театру надавали величезні зали, а всі корифеї українського театру в цей час працювали як антреприза, майже в підворіттях. Вони були змушені їздити по провінціях, тому що до міста їх не пускали", - заявив О.Ґава. За його словами, коли в 1920-х роках у Харкові почався голод, тільки "Березіль" відправили на два місяці у відпустку на Чорне море. Також, за словами О.Ґави, "не встигала з'явитися прем'єра театру, як одразу ж з'являлися похвальні замовні рецензії".

За словами автора, книга вийшла малим накладом і буде поширюватися серед студентів Харківського державного університету мистецтв ім. І.Котляревського. Надалі планується надрукувати ще один тираж.

Довідка "SQ". Лесь Курбас (1887-1937) - український актор і театральний режисер, засновник і керівник театру "Березіль", який працював у Харкові (з 1926 по 1933 рр.). Навчався у Тернопільській гімназії, у Віденському та Львівському університетах. Був репресований і розстріляний 1937 р. Реабілітований 1957 р.