При объединении учреждений культуры не будут сокращены их площади и творческие коллективы – начальник  облуправления культуры"Оптимізація роботи установ культури Харківської області необхідна", - заявив "SQ" начальник управління культури і туризму Харківської обдержадміністрацій Дмитро Кузнєцов. За його словами, планується створити КП "Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтв", яке об'єднає Харківський обласний культурний центр народної творчості, культурний центр "Юність" та обласну художню галерею "Мистецтво Слобожанщини".

Як зазначив Д.Кузнєцов, об'єднання проводиться для виключення дублювання функцій трьох установ. Буде створена централізована бухгалтерія, організовані методичні кабінети по галузях - "бібліотечна справа", "музейна справа", "клуби", "установи естетичної освіти", "театрально-концертні установи", "розвиток народної творчості". "З появою методичної структури буде можливість розробляти проекти для залучення спонсорських коштів у галузь. У центрі будуть займатися аналітикою і розробляти пропозиції щодо перспектив розвитку", - повідомив Д.Кузнєцов.

За його словами, для покриття дефіциту бюджету галузі культури в 2010 р. з облбюджету було виділено близько 4 млн.грн. на виплату зарплати. "Але нам не вистачає коштів і ми будемо звертатися, щоб виділили кошти на оплату енергоносіїв. Окрім цього, в 2011 р. буде збільшується мінімальна зарплата і норма першого тарифного розряду, що ще збільшить витрати на зарплату. Обсяг коштів, виділених на галузь культури в 2011 р., трохи менше, ніж у 2010 р. Але за рахунок оптимізації бюджету їх буде достатньо. За рахунок оптимізації роботи театрально-концертних установ у 2010 р. було зекономлено близько 10 млн.грн.", - зазначив Д.Кузнєцов.

За його словами, всі творчі колективи, які діють при трьох установах культури, зможуть продовжити свою діяльність, площа використовуваних приміщень теж не зменшиться. "У цьому сенсі в реорганізації немає резонансних моментів. Об'єднання буде адміністративно-юридичним. Установи на практиці залишаться у своїх будинках", - зазначив Д.Кузнєцов. Він повідомив, що буде проведена формальна процедура звільнення співробітників з колишніх структур і зарахування в нову, частково кадровий склад буде переглянутий. "Буде скорочено близько 10% персоналу. Для цих людей будемо шукати інше застосування. У нас створюється туристичний інформаційний центр і йому буде потрібен персонал. Керівний склад теж буде переглядатися, тому що оптимізація проводиться для скорочення адміністративного апарату. Керівника для нового об'єднаного центру зараз підбирають" , - зазначив Д.Кузнєцов.

За його словами, необхідність у реорганізації викликана також і тим, що потрібно шукати нові форми роботи установ культури. Наприклад, в області створюється комунальне підприємство "Інформаційно-туристичний центр". Він покликаний зорієнтувати інвесторів у сфері туризму області і звернути увагу туристів на музеї і пам'ятники регіону.

Довідка "SQ". Фінансовий норматив бюджетного забезпечення в галузі "Культура" на 1 мешканця Харківської області в 2011 р. скорочений з 29,14 грн. в 2010 р. до 27,13 грн. в 2011 р. У 2011 р. очікується зростання витрат у галузі за рахунок підвищення мінімальної заробітної плати, підвищення 1 - го тарифного розряду (з 613 грн. до 654 грн.) 4 рази протягом року, підвищення тарифів на оплату енергоносіїв.