В Харькове пройдет альтернативное празднование Дня независимостиКілька молодіжних організацій Харкова проведуть альтернативне свято у День незалежності України - "День варення України - 20 років незалежності". Як розповів 22 серпня журналістам один із організаторів акції Андрій Храбустовський, свято розпочнеться 24 серпня о 14.00 біля пам'ятника Т. Шевченка. "Ми хотіли відійти від формату з  "попсовою" музикою, як заходи,  що влаштовує для харків'ян влада. Ми організовуємо свято власними силами, за рахунок благодійних унесків самих організаторів і тих, хто просто хоче допомогти", - розповів А.Храбустовський.

За його словами, програма заходів складається з двох частин. У першій будуть виступати народні колективи та етногрупи: "Веселка", "Фарби", "Муравський шлях", майстри капоейри, рок-групи "Квітень", "ТамДеМи" і "Калєкція". У фіналі свята буде звучати лаунж-музика "Akytov Project" .

"У другій частині відбудеться близько 10 майстер-класів, серед них - гончарного мистецтва, хендмейд та ін. "О другій годині ми почнемо малювати величезну карту України - запрошуємо взяти участь в цьому дійстві всіх охочих", - підкреслив організатор.

У рамках свята також відбудеться велопробіг від Лісопарку (коло трамваю) до саду ім.Шевченка (початок о 13.00) та екскурсія по центру міста.

"Апогеєм свята стане флеш-моб - ми плануємо скласти з палаючих свічок герб України та велику цифру 20. Звичайно, більшу частину свічок заготовили організатори, але приєднатися може будь-хто. Чим більше буде свічок -  тим більше фігури. Початок флеш-мобу о 21.00", - зазначив А.Храбустовський.

Довідка "SQ". План заходів, присвячених відзначенню 68-ї річниці визволення Харкова від фашистських загарбників, Дня міста, Дня Державного прапора України та 20-ї річниці Незалежності України затвердив своїм розпорядженням харківський міський голова Геннадій Кернес. Всього в плані заходів 88 пунктів. У їх числі - проведення спортивних змагань, фестивалів, конкурсів, виставок, святкових концертів, урочистих засідань, круглих столів, покладання квітів.

17-24 серпня в саду ім.Т.Шевченка працюватиме традиційна фотовиставка "Харків - місто, яке пережило війну". 21-24 серпня в саду ім.Т.Шевченка відбудеться виставка квітів.

23-24 серпня на місці майбутньої Алеї космонавтів (на вул. 23 Серпня) працюватиме фотовиставка "Харків космічний".

23 серпня вранці традиційно покладуть квіти до Меморіалу Слави, пам'ятників і братських могил. Церемонії покладання квітів до пам'ятників, пам'ятних знаків, урочисто-траурні панахиди відбудуться у всіх районах міста.

Вдень у саду ім.Т.Шевченка відбудеться фестиваль "Щаслива наречена", а в Палаці студентів національного університету "Юридична академія України ім.Ярослава Мудрого" - урочисті збори ветеранів міста та святковий концерт.

24 серпня в Харкові відбудеться урочисте покладання квітів до пам'ятника Т.Шевченку та монументу Незалежності. О 19.00 на пл.Свободи розпочнеться концерт. Перша його частина буде орієнтована на людей старшого віку - на сцені з хітами минулих років виступлять Людмила Сенчина, Нані Брегвадзе, Микола Гнатюк, Роксана Бабаян і група "Пісняри". У другій частині концерту виступлять Dr. Alban, Світлана Лобода, С. Елліс-Бекстор, групи "Дискотека Аварія" та "Чай вдвоем".