Виставка робіт родини Кричевських "З Україною в серці" відкрилася 14 січня в Харківському художньому музеї. Вона приурочена до 140-річчя з дня народження українського художника й архітектора Василя Кричевського.

"Це унікальна постать в історії українського мистецтва ХХ століття. Його творча діяльність універсальна - він був архітектором, дизайнером, живописцем, графіком, сценографом, дослідником українського народного мистецтва", - зазначили в музеї.

Основу експозиції склали роботи, виконані Кричевським з 1920 до 1951 рр. Також до неї увійшли твори двох його синів - Миколи та Василя Кричевських, дружини Василя - Олени Кричевської і їх дочки Катерини Кричевської-Росандич. Усього на виставці представлено 85 робіт із фондів Шевченківського національного заповідника та Харківського худмузею (живопис, графіка; портрети, пейзажі, натюрморти та ін.)

На відкриття виставки зі США приїхав онук Василя Кричевського - Василь Лінде-Кричевський. Виставка організована за підтримки всеукраїнського благодійного фонду "Дар" і буде працювати до 25 лютого.

Довідка "SQ". Василь Кричевський народився 31 грудня 1872 р. у с. Ворожба (зараз - Сумська область). Навчався в Харківському залізничному училищі, після якого в 15 років почав працювати помічником кресляра в Харківській місцевій управі. Архітектурну та художню освіту здобув самостійно, працюючи в Харкові під керівництвом архітекторів Сергія Загоскіна та Олексія Бекетова. У 1913-1915 рр. був художнім керівником ткацької майстерні в с. Оленівка Київської губернії. З 1922 до 1941 рр. викладав у Київському художньому інституті. Один із засновників Української академії мистецтв, професор. У 1943 р. з сім'єю емігрував, у 1948 р. переїхав з дружиною до Венесуели. Помер 15 листопада 1952 р., похований у Нью-Джерсі (США).

Серед будівель, фасади яких розробив Кричевський, - автотранспортний технікум і Будинок техніки (раніше Земельний і Торговий банки) на пл. Конституції, радіотехнікум (будівля ради з'їзду гірничопромисловців Півдня Росії) на вул. Сумської. У 2008 р. на будівлі радіотехнікум була відкрита меморіальна дошка Кричевському.