На юбилейном фестивале "Печенежское поле" казак Пацюк ел волшебные вареники, а губернатор с министром прыгали через скакалку

Десятий, ювілейний, фестиваль "Печенізьке поле" пройшов на березі Печенізького водосховища у Вовчанському районі Харківської області. Свято стартувало о 12.00 10 вересня виступами етнічних колективів, цирку "Бенефіс" та дитячого театру ляльок. На вході гостей зустрічали живі грецькі статуї, а вздовж усього периметра берега розвернулося місто майстрів.

Цього року в рамках свята вперше пройшли поросячі перегони - свині з різних районів змагалися за звання найшвидшої - у кожному забігу на дистанції близько 25 м брало участь по два поросяти.

Цього року фестиваль відвідав міністр культури України Михайло Кулиняк, який приїхав на свято разом із головою Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайлом Добкіним, головою Харківської облради Сергієм Черновим, заступником голови ХОДА Євгеном Савіним, заступником голови облради Оленою Олешко та іншими чиновниками. На вході почесних гостей зустрічали юшкою - М.Добкіну почерзі підносили тарілки з різними видами юшки, і губернатору вдалося вирізнити, що вуха зварена з товстолобика і сома.

Після цього М.Добкін разом із міністром культури вправлялися у влучності - М.Кулиняк стріляв у мішень з лука, а губернатор з арбалета, після чого чиновників пригощали міцними спиртними напоями. "Я з великою радістю приїхав на цей ювілейний фестиваль. Навіть погода пішла назустріч - хмари пішли, визирнуло сонце, тому що люди хочуть насолодитися цим святом. Це гідне свято слобожанської землі", - зазначив міністр. "Це стає нашою традицією - проведення фестивалю "Печенізьке поле" щороку виходить на новий рівень", - заявив М.Добкін. "Найголовніше - не забувати своїх традицій, культури, те, що в нас живе і передається з покоління в покоління", - додав С.Чернов.

Під час огляду наметів народних умільців М.Добкіну піднесли подарунок - маленьку ляльку-мотанку, яка служить оберегом для дітей. "Такі, здавалося б, абсолютно прості речі збереглися, передаючись через багато поколінь від бабусь до мам, від мам до доньок. Я думаю, що цю іграшку не замінять жодні барбі, жодні інші сучасні ляльки, тому що в цьому наш могутній український народ" , - зазначив губернатор.

Як і в попередні роки, над водами Печенізького водосховища розгорнулася головна сцена фестивалю, на якій протягом дня виступали групи "Тамдеми", "Dream West", "Село i люди", "Мандри", "Lama", "Гайдамаки" і "Друга рiка". Приїхав на фестиваль і гоголівський козак Пацюк, який намагався їсти підвішені за ниточку "чарівні" вареники. Крім того, всім охочим ворожила на пляшечці баба-чаклунка. Фестиваль завершився майже опівночі феєрверком і фаєр-шоу.