Другий міжнародний фестиваль камерної музики "Харківські музичні вечори" з 8 до 15 вересня пройде в Харкові. Один з організаторів заходу - 25-річний скрипаль родом з Харкова Валерій Соколов, зараз живе за кордоном. Як повідомило швейцарське інтернет-видання "Наша газета", В.Соколов зазначив, що цього року бюджет фестивалю зріс більше, ніж у два рази. В "Харківських музичних вечорах" візьмуть участь 23 музиканти з різних країн, не рахуючи камерного оркестру "Київські солісти" під керуванням Володимира Сіренка. Зокрема, до Харкова приїдуть американський віолончеліст, переможець конкурсу ім. Ростроповича 1986 р. Гері Хоффман, піаніст, переможець Женевського міжнародного конкурсу 1990 Нельсон Гернер і ведучий телепередачі "Партитури не горять" Артем Варгафтик з Москви.

"Моя мета - просувати в моєму рідному місті чисте виконавське мистецтво. У Харкові ще є інтелігенція, яка з величезним задоволенням ходить на концерти, але не може дозволити собі з'їздити до іншої країни", - зазначив В.Соколов. Він сподівається, що фестиваль утвердиться і буде розвиватися. "Але для цього необхідна підтримка таких людей, чиї погляди і положення не залежать від зміни влади і кон'юнктури", - зазначив скрипаль.

Довідка "SQ". Перший міжнародний фестиваль камерної музики "Харківські музичні вечори" пройшов у вересні в Харківській обласній філармонії. На концертах виступили 15 музикантів з різних європейських країн. Також пройшли майстер-класи для учнів і студентів і відбувся показ фільмів французького кінодокументаліста Брюно Монсенжона. На концертах лутала музика трьох епох: бароко 18 ст. (твори Георга Філіпа Телемана, Вольфанг Амадея Моцарта), класицизму і романтизму 19 століття (Людвіг ван Бетховен, Франц Шуберт, Фелікс Мендельсон, Йоганнес Брамс) і музика 20 століття (Сергій Прокоф'єв, Бела Барток, Бенджамін Бріттен, Олів'є Мессіан).

В.Соколов народився 1986 р. у Харкові. Навчався в Харківській спеціальній музичній школі. У 1999 р. завдяки вдалому виступу на юнацькому міжнародному конкурсі скрипалів ім.Сарасате в Памплоні (Іспанія) отримав грант Фонду Володимира Співакова на продовження навчання в лондонській Школі скрипалів Ієгуді Менухіна. Після закінчення школи вступив до лондонського Королівського коледжу музики. У 2005 р. отримав першу премію Міжнародного конкурсу ім. Енеску в Бухаресті (Румунія). У 2004 р. французький кінодокументаліст Бруно Монсенжон зняв про В.Соколова документальний фільм. З 2010 р. скрипаль проводить у Харкові фестиваль камерної музики "Харківські музичні вечори".