Виставка "Харківська школа фотографії. Уроки малювання" відкриється в рамках першого київського міжнародного бієнале сучасного мистецтва "Arsenale", який проходитиме в Києві з 24 травня до 31 липня. На виставці будуть представлені знімки десяти харківських авторів: Бориса Михайлова, Євгена Павлова, Віктора та Сергія Кочетових, Віктора Сидоренка, Михайла Педана, Валерія Черкашина, Романа П'ятковки, Ігоря Чурсіна, Романа Мініна й Владислава Краснощока.

"Харківська школа фотографії є ​​цікавим явищем в історії фотомистецтва двох країн - України та Росії (деякі художники виїхали з Харкова до Києва, деякі - до Росії, інші - перебралися до Європи й США, і тільки деякі з їх числа залишилися жити й творити в Харкові)", - зазначили організатори. На виставці буде представлена ​​харківська школа фотографії в процесі її еволюції: перші фотографічні твори ХІХ ст., роботи 1960-1980-х рр., а також твори нового покоління харківських фотохудожників. Десять авторів представлять як ці три епохи, так і три покоління фотографів.

"Чому друга назва виставки "Уроки малювання"? Тому що на виставці представлені розфарбовані вручну фотороботи, а також тому, що ці твори пов'язані з декількома певними періодами культурного життя Харкова, а в більш широкому масштабі - всієї України та Росії. Це саме та традиція кольорової фотографії, яка розвивалася в Харкові з кінця ХІХ ст. Сто років тому кольорова фотографія була свого роду твором прикладного народного мистецтва для відвідувачів ринків, на яких працювали фотографи. Як форма візуального вираження створення кольорових фотографій базувалося на українських і російських традиціях виготовлення кольорових народних творів. На виставці представлений цілий спектр методів художнього діалогу в фотомистецтві", - зазначили організатори.

Виставка пройде в Національній академії мистецтв України.