Екскурсія "Український пивний марафон" користується популярністю у футбольних фанатів, які прибули до Харкова на Євро-2012. Про це 12 червня повідомили "SQ" у колл-центрі програми "Харків.Літо.Футбол". Популярні також проект "Історія української горілки", стрибки з парашутом, оглядова екскурсія Харковом та інші тури. Дальні поїздки, наприклад, в Дніпропетровськ і Запоріжжя, популярністю поки не користуються.

Як відзначили в колл-центрі, якщо оглядові екскурсії по Харкову в основному замовляють індивідуально і невеликі групи (2-3 чол.), то пивними і горілчаними марафонами цікавляться групи побільше - 10-12 чол. Основні замовники туристичних послуг - голландці й туристи з Данії. "До речі, основна маса датчан вже виїхала з Харкова (збірна Данії 9 червня зіграла в Харкові один матч), але частина залишилася до 18 червня. Їм сподобалося в нашому регіоні, вони вирішили краще його пізнати і замовляють екскурсійні тури", - відзначили в колл -центрі.

За даними представника програми "Харків.Літо.Футбол", саме на 12-13 червня припадає пік замовлень. "Гості продовжують прибувати, при цьому залишаються вже прибулі, і колл-центр працює з повним завантаженням. Всі замовлення, які надходять від гостей, виконуються. Зараз не можна сказати, скільки точно проведено екскурсій. Ми підведемо основні підсумки, коли закінчиться Євро-2012", - зазначили в колл-центрі.

Довідка "SQ". "Український пивний марафон" включає відвідування пивзаводу "Рогань", пивоварень "Старгород" та "Місто". "Історія української горілки" - відвідування лікеро-горілчаного заводу "Прайм" і українського села з дегустацією самогону. Вартість екскурсій - 50 євро з людини.

П'ять туристичних операторів Харкова в кінці лютого 2012 р. об'єдналися у спілку. До неї увійшли ТОВ "Сафарі-Тур", ТОВ "Дея-Тур", ПП "С-тревел", ТОВ "Дея-Букинг" та компанія "Парадіз-тур Люкс". 1 березня між Спілкою туроператорів і Харківською міськрадою був підписаний меморандум про співпрацю. Як повідомила раніше координатор програми "Харків. Літо. Футбол" Спілки харківських туроператорів Оксана Козьміна, вболівальники з Данії, які приїдуть до Харкова на матчі фінальної частини Євро-2012, виявили бажання відвідати Дніпровську гідроелектростанцію (ДніпроГЕС, знаходиться в Запоріжжі).

Харківські туроператори розробили ряд оригінальних туристичних програм для гостей єврочемпіонату. Німецькі вболівальники, які відвідають Харків, замовили туристичну екскурсію по місцях бойової слави Другої світової війни. Група вболівальників з ОАЕ замовила тур по трьох містах України - Донецьку, Дніпропетровську і Запоріжжю. Програма "Харків. Літо. Футбол" пропонує також туристичні програми "Футбол по-українськи" та "Український пейнтбол".

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. проходить з 8 червня по 1 липня в Польщі і Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом з Донецьком, Києвом і Львовом), які приймають матчі фінального турніру чемпіонату.