Від 90 до 126 медичних працівників чергуватимуть на Євро-2012 під час матчів на стадіоні "Металіст". Також біля стадіону будуть чергувати карети "швидкої допомоги". Про це 8 лютого повідомив журналістам директор Департаменту охорони здоров'я Харківської міськради Юрій Сороколат. За його словами, на території головної фан-зони Харкова (на пл.Свободи) також буде встановлено від 4 до 8 наметів, у кожній - 3-4 медика.

"Точна кількість медичних працівників, які працюватимуть на об'єктах Євро, поки невідома, ці цифри ми ще будемо узгоджувати з УЄФА", - підкреслив Ю.Сороколат. За його словами, у всіх медиків будуть набори медикаментів і необхідні медінструменти для надання екстреної медичної допомоги. "Це може бути підвищений артеріальний тиск, гострі болі в животі та грудній клітці всілякі травми - переломи, порізи, удари, а також всілякі види отруєнь, наприклад алкогольне, наркотичне або передозування лікарськими препаратами, алергічні реакції - анафілактичний шок від укусу оси або бджоли" , - зазначив Ю.Сороколат.

Директор департаменту повідомив, що медичне забезпечення фан-зони з міського бюджету виділено 1 млн. грн. Ю.Сороколат зазначив, що поки невідомо, хто буде заміщати харківських медиків на їх постійному робочому місці під час чергування на об'єктах Євро. Також ще не визначений механізм доплати за ці чергування. За словами директора Департаменту охорони здоров'я, залишається відкритим питання з тимчасовою зміною статусу харківських медичних установ, які стануть базовими під час чемпіонату. "Ми зверталися з цим питанням до Кабінету міністрів, але відповіді поки немає", - зазначив Ю.Сороколат.

Довідка "SQ". Як заявив 26 жовтня 2011 р. голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, харківські медичні установи, які будуть обслуговувати туристів під час проведення Євро-2012, зможуть офіційно брати з них гроші за свої послуги. Для цього на законодавчому рівні необхідно змінити статус цих медустанов. Як розповів "SQ" народний депутат-харків'янин Валерій Камчатний, він готовий підготувати відповідний законопроект про тимчасову зміну статусу медичних установ.

Базовими установам охорони здоров'я, в яких буде надаватися медична допомога гостям чемпіонату Євро-2012, будуть Харківська обласна клінічна лікарня, Обласний клінічний центр урології та нефрології ім.В.Шаповала, міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної допомоги ім.Мещанінова і міська лікарня № 17.