Наметовий табір для вболівальників збірної Нідерландів відкрили сьогодні, 8 червня, в Журавлівському гідропарку Харкова. У церемонії відкриття взяли участь харківський міський голова Геннадій Кернес, голова Харківської облради Сергій Чернов, генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат.

Звертаючись до голландських уболівальників, С.Чернов висловив сподівання, що до фіналу Євро-2012 вийдуть збірні Голландії та України. Мер Харкова підкреслив, що буде вболівати за збірну Нідерландів у всіх матчах групового турніру.

На сцені, встановленій у кемпінгу, пройшла символічна церемонія перерізання стрічки, що ознаменувала урочисте відкриття табору. Мешканці табору заспівали гімн Нідерландів. Після цього в кемпінгу відбулася вечірка, голландські вболівальники танцювали під музику, яку зі сцени крутив ді-джей. Наразі вболівальники дивляться матч між збірними Росії та Чехії. Зараз у таборі перебуває близько тисячі голландських уболівальників. Решта приїдуть 9 червня.

Як зазначив організатор табору, лідер фан-клубу збірної Голландії Йоко де Вітт, голландським уболівальникам подобається наметовий табір. Він розповів, що щодня в таборі будуть транслюватися матчі чемпіонату, виступати ді-джеї. Напередодні матчів збірної Нідерландів до оранж-кемпу приїжджатимуть відомі голландські артисти, які на наступний день виступлять уже в фан-зоні, безпосередньо перед матчем. "Звичайно, це не стосується Арміна Ван Бюрена. Він виступатиме тільки в фан-зоні. Тому що якщо він виступить тут, то від табору нічого не залишиться", - додав з посмішкою Йоко де Вітт.

За його словами, мешканці кемпінгу будуть намагатися організовано пересуватися містом не тільки від фан-зони до стадіону, а й від табору до станції метро "Героїв Праці", щоб доїхати до самої площі Свободи.

Нагадаємо, що кемпінг був побудований протягом 10 днів, будівельні роботи проводили 40 голландців і 40 українців. На території кемпінгу встановлено близько 700 наметів: віп-тенти на дерев'яній основі з 30-сантиметровими сходами, душем і кондиціонером, намети на дерев'яній основі і звичайні намети. До майданчиків підключено електрику, прокладені всі комунікації, встановлено туалети. Територія кемпінгу охороняється, табір закрито для вільного відвідування, й організатори орандж-кемпу самі вирішують, хто зможе туди пройти.

Довідка "SQ". Як повідомлялося раніше, Харків під час проведення Євро-2012 планують відвідати близько 10 тисяч голландських уболівальників. Під час чемпіонату голландські вболівальники розбили кемпінг у районі пляжної зони Журавлівського гідропарку, де оселяться декілька тисяч голландців. Також відомо, що до Харкова на матчі своїх збірних повинні приїхати близько 4 тисяч португальських уболівальників і 6 тис. німецьких.

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі та Україні з 8 червня до 1 липня. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом з Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. У Харкові всі три матчі групового етапу зіграє збірна Нідерландів: 9 червня - зі збірною Данії, 13 червня - Німеччини і 17 червня - Португалії. Всі матчі пройдуть на стадіоні "Металіст".