К концу года сахар подорожает примерно до 9,35 грн. за килограммДо кінця року в Харківській області здорожчає цукор. Про це повідомив "SQ" генеральний директор асоціації "Харківцукор" Юрій Ільченко. За його словами, в цьому сезоні цукроваріння у зв'язку зі здорожчанням газу і буряків собівартість виробництва цукру становить 6-6,5 грн./кг, а оптимальна ціна оптового продажу цукру із заводських складів з урахуванням рентабельності та ПДВ - 8,5 грн./кг. Цукру зараз багато, і заводи змушені продавати його нижче оптимальної ціни, за собівартістю, оскільки підприємствам необхідні оборотні кошти і потрібно оплатити виробничі витрати. Коли сезон цукроваріння закінчиться, заводи зможуть підняти ціну до оптимальної, щоб відшкодувати втрати.

Як зазначив Ю.Ільченко, у Харківській області встановлена ​​торговельна роздрібна надбавка на цукор у розмірі 10% (в інших областях вона становить 15%). За умови оптової ціни 8,5 грн./кг роздрібна ціна на цукор повинна скласти 9,35 грн./кг. Цукор може здорожчати також через вплив погодних умов, які погіршують якість буряка і, відповідно, вихід цукру (ще належить зібрати 20% засіяних буряком площ). За прогнозним розрахунком в Україні повинно бути вироблено 2,1 млн.т цукру, але з урахуванням погодних умов може бути вироблено близько 2 млн.т цукру, що дорівнює річній потребі країни. У Харківській області за даними на 31 жовтня 2011 р. з початку сезону цукроваріння вироблено 80 тис. т цукру, що на 50% більше, ніж на 31 жовтня 2010 р. (на добу виробляється 2 тис.т цукру). Очікується, що сезон цукроваріння завершиться в листопаді-грудні (на різних заводах - по-різному). Оптимальні терміни роботи цукрового заводу становлять 95-100 діб, але через дефіцит буряків заводи області працюють у середньому тільки 65% цього часу. Тому обсяги вирощування буряків в області планується збільшувати. "Заводи області можуть прийняти і переробити 1,5 млн. т буряків, а буде поставлено тільки 1 млн.т буряків. Тому ми говоримо сільгоспвиробникам - вирощуйте буряк, ми всю її приймемо", - зазначив Ю.Ільченко.

Він також підкреслив, що негативно на роботі галузі позначається завезення до країни цукру-сирцю. "Цього року планується завезти близько 260 тис.т цукру-сирцю. Виробники цукру вже чотири роки поспіль звертаються до уряду з проханням зменшити обсяги поставок цукру-сирцю, але все одно до вжитку цукор завозиться до країни.

Справа "SQ". У Харківській області у 2011 р. планується провести 116-118 тис.т цукру. В області працює вісім цукрозаводів.