Податковим кодексом з 1 квітня 2011 р. встановлені так звані "податкові канікули" з податку на прибуток для підприємств, що відповідає певним критеріям. Про це повідомили "SQ" у ДПА у Харківській області.

Як відзначили в обласній податковій, вибираючи з II кварталу 2011 р. ставку податку на прибуток у розмірі 0%, суб'єкти господарювання повинні пам'ятати про певні умови і критерії, що дають право на її застосування. Так, Податковим кодексом з 1 квітня 2011 р. до 1 січня 2016 р. встановлена ​​ставка в 0% для платників податку на прибуток, у яких прибуток кожного звітного податкового періоду не перевищує 3 млн.грн., а нарахована за кожний місяць звітного періоду середня зарплата їх працівників є не меншою, ніж дві мінімальні зарплати (згідно законодавства з 1 квітня - 960 грн.).

Окрім того, для застосування нульової ставки оподаткування підприємства повинні відповідати одному з наступних критеріїв: вони повинні бути утворені після 1 квітня 2011 р.; це можуть бути діючі підприємства, у яких протягом трьох попередніх років (або протягом всіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше трьох років), щорічний обсяг прибутків не перевищував 3 млн.грн. і в яких чисельність працівників протягом цього періоду не перевищувала 20 осіб; колишні платники єдиного податку (до набрання чинності ПК) та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції становив до 1 млн.грн., а чисельність працівників - до 50 чоловік.

При цьому, зазначили в податковій адміністрації, якщо у підприємств, які будуть застосовувати нульову ставку, у будь-якому звітному періоді хоча б один з показників (з отриманого прибутку, середньооблікової чисельності або середньої зарплати працівників) не буде відповідати вказаним критеріям, то тоді ці підприємства повинні платити податок з прибутку.

Також не можуть скористатися "податковими канікулами" підприємства, які утворені після вступу в силу ПК шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення), приватизації та корпоратизації.

Не зможуть скористатися нульовою ставкою податку і підприємства, які працюють, зокрема, у сфері розваг, оптової торгівлі, експорту-імпорту підакцизних товарів, фінансів, операцій з нерухомістю, права, бухгалтерії, охорони, ТБ, виробництва та продажу коштовностей. Усього в переліку входить 17 видів діяльності, при здійсненні яких підприємства не зможуть перейти на нульову ставку податку.