Близько 1 млн. кв. м недобудованого житла нараховується зараз у Харківській області, з них 800 тис. кв. м - у Харкові. Про це 30 березня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив начальник інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) у Харківській області Олександр Мальцев.

За його словами, ці об'єкти почали будуватися в 2007-2008 рр., але через кризу не були закінчені. Зараз їх готовність складає від 2% до 90%. "Ми відслідковуємо ситуацію на всіх цих об'єктах - щоб вони не піддавалися руйнуванню. Працюємо з забудовниками, серед них є й такі, як Міноборони або Міністерство внутрішніх справ. Сподіваємося, що в другому півріччі вони розморозять об'єкти і розпочнуть роботи з їх завершення. При цьому вже відновилося будівництво в Роганському житловому масиві, у мікрорайоні по вул.Зубарева, також починають підготовчі роботи "Житлобуд-1", МЖК "Інтернаціоналіст", які готують нові будівельні майданчики. Це говорить про те, що ринок будівництва починає потихеньку оживати", - зазначив О.Мальцев.

За його словами, вирішальним чинником, який зможе остаточно "розворушити" ринок, є кредитування. "Якщо раніше банки давали кредити під 22% річних, то зараз уже деякі банки дають під 14%, тобто тенденція є", - підкреслив начальник облінспекції ДАБК.

При цьому він зазначив, що в найближчі рік-два в Харківській області зростання обсягів зданого в експлуатацію житла не буде. "У 2008 р. інспекція прийняла в експлуатацію 224 житлових об'єкти площею 101 тис. кв. м, у 2009 р. - 256 об'єктів площею 430 тис. кв. метри, а в 2010 р. - 1092 об'єкти (у т.ч. 990 приватних житлових будинків, побудованих без дозволу і які приймалися в експлуатацію за окремою процедурою) площею 416 тис. кв. м. Ми прогнозуємо, що цього року теж буде здано в експлуатацію 420-430 тис. кв. м житла. Але у 2012 р. ця цифра може бути менше, тому що минулого року було розпочато будівництво невеликої кількості нових об'єктів", - повідомив О.Мальцев.

Він нагадав, що за часів СРСР у Харківській області будувалося більше 1 млн. кв. м на рік.