Налоговая признала ошибки при отборе предприятий на право автоматического возмещения НДС, но исправить их не может - экспертДержавна податкова служба України визнала наявність помилок у критерії, за якими відбиралися українські компанії, що отримали право на автоматичне відшкодування ПДВ. Про це 30 березня повідомив журналістам президент Спілки податкових консультантів України, голова Громадської колегії Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Леонід Рубаненко. За його словами, в той же час податкова відмовляється виправляти свої помилки.

"Податкова дійсно визнала помилки в критеріях, але виявилося, що виправити програму, яка відбирає підприємства, неможливо. Тобто випадково викинути когось можуть, а повернути невипадково не можуть. Податкова зізналася, що неправильно рахувала середню зарплату. Податківці досі не знають особливостей трудових відносин, як рахується чисельність персоналу і фонд оплати", - зазначив Л.Рубаненко.

"Це цілковитий абсурд. Податкова зайняла позицію "я - начальник, ти - дурень". А така позиція в економіці неможлива. Ми звертали увагу керівництва податкової на те, яку тінь кидає на Україну відмова в автоматичному відшкодування ПДВ вітчизняним підприємствам. Це виходить, що у всій країні лише 24 підприємства працюють чесно? Але їх це не хвилює", - підкреслив експерт.

Довідка "SQ". За даними Державної податкової служби України, перші 24 підприємства з 14 регіонів України отримають автоматичне (без втручання податківців) відшкодування ПДВ. Половина з них - великі платники, інші - представники малого і середнього бізнесу. Загальна сума, яка підлягає автоматичному відшкодуванню, становить 457 млн. грн.

Жодне підприємство всього Харківського регіону не отримало права на автоматичне відшкодування ПДВ, хоча на це претендували чотири великих харківських підприємства. Однак за підсумками перевірки їх декларацій з ПДВ вони позбулися цього права.