У Харківській області за даними райдержадміністрацій в оренду передано 867 ставків, при цьому про розведення риби звітують власники тільки 88 водних об'єктів. Про це 28 вересня на селекторній нараді в Харківській облдержадміністрації повідомив начальник "Харківдержрибоохорони" Віктор Рєзнік.

За його словами, обласне управління рибоохорони та управління статистики отримують відомості тільки від орендарів 88 водних об'єктів, а інформації про діяльність на решті 780 ставках немає. "Ще в березні 2012 р. Мінагрополітики затвердило введення нової форми звітності, яка передбачає, що дані про вилов та заселенні риби повинні направлятися в управління рибоохорони. Таким чином ми змогли б зрозуміти, скільки виловлюємо риби. Але зараз ми бачимо картину тільки по 88 водоймам. Необхідно всі земельні ділянки під ставками й самі ставки оформити відповідно до законодавства", - повідомив Рєзнік.

Як зазначив головний рибінспектор, є три шляхи легального риборозведення: оформлення квоти на вилов риби, розроблення режиму рибогосподарської експлуатації водоймищ, а також розведення риби за науково-біологічним обгрунтуванням. Зараз режими рибогосподарської експлуатації оформили 63 водойми, 25 - узаконили розведення риби за науковим обгрунтуванням. "Середня площа ще не оформлених 780 ставків складає 8 га. Ніяких складнощів із оформленням документації не виникне. Ці питання не вимагають узгодження в уряді, а вирішуються на рівні області", - зазначив Рєзнік.

За його словами, у 2012 р. за звітами рибогосподарств у водойми вселили 1,7 млн. мальків, що на 30% більше відповідного періоду 2011 р., виловлено 184 тонни риби. Заселення мальків і вилов риби продовжуються.

Довідка "SQ". У Харківській області рибницькі підприємства й спеціальні товарні рибні господарства розводять і вирощують рибу в спеціальних або пристосованих водоймах, ставках, водосховищах, кар'єрах тощо. Серед найбільших водосховищ, на яких ведеться рибогосподарська діяльність, - Червонооскільське, Печенізьке, Краснопавлівське, Муромське, Травянське, Берекське. За перше півріччя рибогосподарські підприємства області виловили 89 т риби. У 2011 р. в Харківській області було виловлено 1,3 тис. т риби.

За інформацією Державного комітету статистики, за шість місяців 2012 р. в Україні підприємства та фізичні особи - підприємці виловили 72,3 тис. т риби.