Под Харьковом будут возрождать ценную породу коз"Унікальна козеферма з'явиться в Харківській області", - заявила "SQ" начальник Головного управління агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Олена Кулик. За її словами, ферма з утримання зааненської породи кіз буде створена на базі Харківської державної зооветеринарної академії (Дергачівський район).

Як відзначила О.Кулик, зааненська коза - порода унікальна. "Її генофонду в Україну практично не залишилося, і ми звозимо залишки цих тварин до ветакадемії. Займаємося селекцією, щоб створити велику козеферму. Молоко цих кіз особливо корисне для маленьких дітей, людей похилого віку, а також для всіх людей. Ми хочемо організувати поставки козячого молока до дитячих молочних кухонь, щоб поліпшити харчування дітей", - відзначила О.Кулик.

Довідка "SQ". Зааненська, або заанентальська, порода кіз родом із Швейцарії (Симментальська і Заанентальська долини). Відмінні ознаки цієї породи такі: голова безрога, пропорційна, коротша, ніж у інших типів швейцарських кіз; лоб і морда широкі; вуха тонкі, іноді злегка відвислі; зріст в холці 76 - 89 см; жива вага 57 - 90 кг, після окоту удій сягає 4,5 - 6,15 л на день.