У міжнародному аеропорту "Харків" повністю побудовано 2,1 км злітно-посадкової смуги (ЗПС). Про це на засіданні колегії Харківської облдержадміністрації повідомив генеральний директор ТОВ "New Systеms AM" (оператор аеропорту, входить до групи "DCH") Володимир Васильченко. За його словами, залишилося добудувати два кінці смуги по 200 м у східному і західному напрямках. Ця робота триватиме приблизно 1,5-2 місяці. Здати ЗПС і руліжні доріжки, які входять до другого пускового комплексу, передбачається в жовтні. Будівництво смуги й установка об'єктів аеродромного комплексу фінансується з держбюджету.

Як повідомив В.Васильченко, у вересні встановлять щогли, призначені для освітлення ЗПС. Обладнання вже замовлене, очікується його постачання й установлення. Йде установлення світлосигнальної системи ЗПС. Після того, як президент України підпише закон про звільнення від ПДВ та ввізного мита обладнання для Євро-2012 і Кабмін складе список пільгових об'єктів, обладнання буде розмитнене, а підрядник приступить до монтажу. У Челябінську (Росія) замовлене обладнання для светорадіотехнічного забезпечення (підрядник проплатив аванс). Постачання цього обладнання планується на початок вересня. Монтаж займе приблизно півтора місяця. Метеорологічне обладнання замовлене в Санкт-Петербурзі (Росія). Воно частково оплачене. Ще один об'єкт (на нього звертали увагу представники УЄФА) - диспетчерська вежа. Цей об'єкт будується Службою управління повітряного руху. Вартість вежі становить близько 97 млн.грн. "Сьогодні ми бачимо деяке відставання від графіка. Але кінцевий термін здачі будівельної частини, кінець грудня цього року, підтверджують і замовник, і підрядник. Після завершення будівництва вони приступлять до монтажу обладнання, який займе близько трьох місяців. У квітні об'єкт повинен бути зданий" , - зазначив В.Васильченко.

Як зазначив В.Васильченко, за рахунок інвестора роботи з підготовки аеропорту до Євро-2012 були профінансовані на 613 млн.грн. з 665 млн.грн. запланованого обсягу інвестицій. З державного бюджету профінансовано 881 млн.грн. з 1,299 млрд. грн., які передбачені в Державній цільовій програмі підготовки до проведення Євро-2012.

Довідка "SQ". Група "DCH" в особі компанії "New Systems AM" є оператором реконструкції міжнародного аеропорту "Харків" та інвестором реконструкції аеровокзального комплексу, що включає зведення нового терміналу, модернізацію старого терміналу, реконструкцію привокзальної площі, будівництво тимчасового терміналу, модернізацію інфраструктури, закупівлю спецтехніки та транспорту.

Реконструкція аеродромного комплексу, яка включає реконструкцію перонів, злітно-посадкової смуги, встановлення світлосигнальної системи, будівництво аварійно-рятувальної станції, будівництво аеродиспетчерської вежі, здійснюється за рахунок держбюджету.