Єдиними підприємствами в Україні, які здатні забезпечити розробку проектної документації та виготовлення бронетехніки, є Харківське КБ з машинобудування ім.Морозова та ДП "Завод ім.Малишева" (Харків). Це підприємства, які в змозі виконувати такі замовлення, які, наприклад, цікавлять Казахстан. Про це в ефірі "Радіо Слобожанщини" заявив заступник голови Харківської облдержадміністрації Андрій Моченков, коментуючи інформацію про те, що Україна і Казахстан підписали попередню угоду про спільне виробництво 100 бронетранспортерів на суму 150 млн.дол.

"Хочу уточнити, що контракт між вищезазначеними підприємствами і державною компанією "Укрспецекспорт" на виготовлення і постачання 100 одиниць БТР-4 до Казахстану поки не підписаний. У той же час є попередня угода, за якою КБ з машинобудування ім.Морозова буде розробником проектно-конструкторської документації бронетранспортерів, а завод ім. Малишева займеться виготовленням та складанням БТР-4", - зазначив А.Моченков.

Також, за його словами, у виконанні цього контракту будуть задіяні деякі підприємства Харківської області, зокрема, Змієва та Ізюму, які відносяться і до "Укроборонпром", і до Міністерства оборони й виготовляють комплектуючі, у тому числі і для БТР.

А.Моченков підкреслив, що відповідно до умов угоди тільки 10 одиниць БТР-4 будуть повністю зібрані й укомплектовані німецькими двигунами, інші 90 бронетранспортерів відправлять у вигляді машинокомплектів (вузлів, деталей, приладів) з остаточною збіркою в Казахстані.

Довідка "SQ". Як раніше повідомив сайт Міноборони, України і Казахстан підписали угоду про спільне виробництво 100 одиниць БТР-4. Угоду підписали генеральний директор ГК "Укроборонпром" Дмитро Перегудов і голова правління національної компанії "Казахстан Інжиніринг" Болат Смагулов.

Як повідомили "SQ" у КП "Харківське КБ з машинобудування ім.Морозова" (Харків), бронетранспортер БТР-4, спільне виробництво якого планується організувати в Казахстані, розроблений у харківському бюро. На ДП "Завод ім.Малишева", де налагоджено серійне виробництво БТР-4, не стали коментувати інформацію про спільне виробництво техніки в Казахстані, пославшись на те, що завод контрактів не укладає, а входить до структури "Укроборонпрому".