До осени кондитерские изделия подорожают примерно на 10% - эксперт"Здорожчання кондитерських виробів у 2011 р. буде продовжуватися", - заявив "SQ" генеральний директор виробничо-кондитерської групи "Лісова казка" (Харків) В'ячеслав Гуляєв. За його словами, здорожчання йде у зв'язку з тим, що зараз розбалансована економіка країни. "Нескінченно дорожчає та сировина, то енергоносії, то змінюється система оподаткування", - зазначив В.Гуляєв.

За його словами, після введення Податкового кодексу на 20% зросла вартість транспортування товарів, так як тепер перевезеннями можуть займатися лише підприємства-платники ПДВ. "Ще було здорожчання бензину, зростала ціна на сировину (цукор і борошно) з різних причин. На борошно ціни за перший квартал 2011 р. зросли на 60%. Поки економіка не збалансується з урахуванням усіх цих процесів, ціни не стануть стабільними", - відзначив гендиректор.

Як повідомив В.Гуляєв, зараз немає такого поняття, як галузеве здорожчання. "Якщо раніше, скажімо, на ринку продовольчих яєць півроку ніхто не підіймав ціни, а потім усі відразу підіймали, то зараз здорожчання відбувається спонтанно. Хтось збільшує ціни на 2% на місяць, а хтось витримує до останньої можливості і збільшує відразу на 13%. Кондитерські вироби "Лісової казки" здорожчали на 5-6% за перший квартал 2011 р. Це дуже багато. Раніше наша продукція дорожчала так за півтора року. І треба ще врахувати, що здорожчання почалося ще в четвертому кварталі 2010 р. Прогноз подорожчання до осені можна дати дуже приблизний. Я думаю, що ми вкладемося приблизно в 10%. А восени все буде залежати від того, який буде врожай і яка буде політика держави щодо квот на продаж продукції за кордон", - заявив В.Гуляєв .

За його словами, ще одна проблема в тому, що обсяги споживання кондитерської продукції падають. "Дистриб'ютори повідомляють, що їхні грошові обороти залишаються стабільними, але потрібно врахувати, що продукція подорожчала. Значить, люди менше купують кондитерських виробів. У них просто не вистачає на це грошей. У цій ситуації виручає російський ринок, на який ми постійно працюємо. Проблем з російською митницею у нас немає. Обсяги експорту можна було б збільшити, якби держава оптимізувало процедуру повернення експортного ПДВ", - зазначив В.Гуляєв.

Довідка "SQ". Виробнича база "Лісової казки" знаходиться в Харківському районі (район Покотилівки), а також на вул.Шевченка в Харкові (район заводу "Система"). Валовий обсяг виробництва кондитерських виробів становить близько 300 т продукції на місяць. 30-40% продукції йде на експорт.