Польская фирма предложила харьковским перевозчикам новые городские автобусы Польська фірма "Соляріс-Бус" запропонувала харківським перевізникам нові міські автобуси. Їхня презентація відбулася 29 березня в харківській мерії за участю генерального консула Республіки Польща в Харкові Яна Граната, директора Департаменту транспорту і зв'язку Харківської міськради Сергія Дульфана, представників польської фірми і близько двох десятків перевізників.

Як повідомив член правління "Соляріс-Бус" Геральд Матіссек, компанія постачає автобуси до 22 країн Європи і зацікавлена ​​в роботі на українському ринку. "Наші автобуси розраховані на важкі умови експлуатації, тобто постійну перевантаженість пасажирами і роботу в умовах зимового періоду, коли дороги посипають сіллю. Порівняно з основними конкурентами у нас низька витрата палива, низькі експлуатаційні витрати і швидка окупність", - зазначив Г.Матіссек .

За словами поляків, вони виробляють 23 моделі автобусів різної конфігурації і комплектації, при цьому приблизна базова вартість одного автобуса - 170-180 тис. євро, а витрата палива - 20-27 літрів дизельного палива на 100 км.

Голова обласної профспілки роботодавців на автотранспорті, директор ТОВ "Гортранс" Микола Шевченко позитивно оцінив спробу міської влади знайти оптимальні шляхи оновлення автобусного парку, але при цьому висловив сумнів, що перевізникам буде по кишені вартість польських автобусів. "При вартості проїзду, як у нас, такий автобус треба років 20 експлуатувати, щоб віддати ці гроші. За економічними розрахунками для українського ринку ціна автобуса не повинна перевищувати 50-60 тис. євро, щоб він окупився", - зазначив М.Шевченко.

Тим не менш, деякі харківські перевізники після презентації провели з поляками переговори, домовившись про можливе зниження вартості автобуса до 110 тис. євро та обговоривши ймовірність кредитування.

Як зазначив С.Дульфан, у разі успіху переговорів у Харкові з'явиться сервісний центр "Соляріс" і, можливо, завод зі збирання автобусів.

Польская фирма предложила харьковским перевозчикам новые городские автобусы Польская фирма предложила харьковским перевозчикам новые городские автобусы

 

Довідка "SQ". Фірма "Соляріс-Бус" заснована 1996 р. і є сімейним підприємством. За цей час завод виготовив понад 6500 автобусів. Близько 60% продукції фірми йде на експорт. У Польщі автобуси "Соляріс" займають більше 56% ринку, в Німеччині - майже 10%.