З 12 серпня почав діяти ряд змін до Податкового кодексу, внесених законом № 5083-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні" від 5 липня 2012 р. (офіційно опубліковано у газеті "Голос України" № 147 від 11 серпня 2012 р.).

Як повідомили "SQ" у відділі взаємодії зі ЗМІ та громадськістю Спеціалізованої державної податкової інспекції з роботи з великими платниками податків у м.Харкові ДПС, серед основних нововведень у частині ПДВ те, що податкова накладна з ПДВ доповнено новим обов'язковим реквізитом: у ній потрібно вказувати номер і дату митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного в Україну. Великі платники податків для отримання права на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ, крім відповідності старим критеріям, не повинні декларувати збитки за підсумками останнього звітного (податкового) року.

У частині податку на доходи фізичних осіб запроваджено, що фізособи сплачують 5% податку на доходи, отримані у вигляді інвестиційного прибутку за операціями з облігаціями внутрішніх державних позик, в т.ч. від зміни курсу іноземної валюти, а також у вигляді дивідендів від нерезидента.

У частині податку на прибуток підприємств вилучені абзаци 2-й і 3-й пункти 152.3 статті 152, у яких зазначалося, що платники податків разом із відповідною податковою декларацією мають подавати в податкову інспекцію перелік доходів і витрат, у який включаються операції, здійснені контрагентом-платником єдиного податку. Такий перелік вказувався в додатку до податкової декларації з податку на прибуток підприємства.

Також в інспекції повідомили, що наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2012 р. № 817 затверджено порядок заповнення документів на перерахування в разі сплати (стягнення) платежів до бюджету, здійснення бюджетного відшкодування ПДВ, повернення коштів, помилково або надмірно зарахованих до бюджету. Особливу увагу інспекція звертає на наведені в наказі № 817 приклади заповнення розрахункового документа та список кодів видів сплати, які вказуються в полі "Призначення платежу".
Спеціалізована державна податкова інспекція по роботі з великими платниками податків у м. Харкові ДПС. Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю. Тел. 777-07-75.