"Турбоатом" освоил производство турбин мощностью 200 МВтВАТ "Турбоатом" (Харків) освоїло виробництво парових турбін потужністю 200 МВт. Про це повідомив генеральний директор заводу Віктор Суботін. За його словами, в роки СРСР парові турбіни потужністю 300 МВт виробляв "Турбоатом", а потужністю 200 МВт вироблялися в Ленінграді (зараз - концерн "Силові машини", Санкт-Петербург). На ТЕЦ України працюють 43 блоки потужністю 200 МВт ленінградського виробництва і 45 блоків - по 300 МВт виробництва "Турбоатома". За термінами експлуатації ці блоки вже підходять до етапу заміни або модернізації.

"Розуміючи потреби ринку, ми розробили власну турбіну 200 МВт, з урахуванням потреби прив'язки її до станцій, які діють в Україні. Аналогічну роботу з електрогенераторами провів "Елетротяжмаш", - зазначив В.Суботін.

За його словами, завод представив свої розробки енергетикам України і зміг переконати замовників, що ця турбіна і генератор кращі російських аналогів і при цьому - дешевші, також наші виробники чіткіше дотримуються термінів постачання. В результаті у виробництві на "Турбоатомі" знаходяться вже сім турбін потужністю 200 МВт.

Довідка "SQ". "Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС. 75% акцій ВАТ "Турбоатом" належить державі. В кінці 2011 р. "Турбоатом" виконав модернізацію парової турбіни К-200-130-1 виробництва Ленінградського металевого заводу (ЛМЗ, Росія). Такий обсяг робіт з реконструкції ТЕС підприємство виконало вперше.