Зведення бетонної колони авіаційно-диспетчерської вежі аеродрому міжнародного аеропорту "Харків" завершене. Про це повідомили "SQ" у Харківському регіональному структурному підрозділі Державного підприємства з обслуговування повітряного руху України "Украерорух". Як пояснили фахівці, зараз ведеться робота з установки на верхівці вежі ліхтаря. Він буде виконаний з металоконструкцій і скла зі спеціальним покриттям, що усуває відблиски.

Як відзначили в "Украерорусі", через сильні вітри роботи з монтажу ліхтаря були припинені, тому що ведуться на великій висоті. Якщо погода буде гарною, то найближчим часом монтаж ліхтаря закінчать. Після цього потрібно завершити оздоблювальні роботи і тільки потім - монтувати обладнання. Вести монтаж паралельно можна, оскільки обладнання дуже чутливе, і його виробники вимагають, щоб при монтажі були створені ідеальні умови з чистоти.

У регіональному підрозділі "Украероруху" заявили, що не будуть коментувати ситуацію з термінами будівництва вежі, але зазначили, що вони кілька разів переносилися. Очікується, що вежа буде введена в експлуатацію до початку Євро-2012. "Але навіть якщо цього і не станеться, ми все одно зможемо обслуговувати польоти в період Євро-2012. При формуванні планів підготовки до Євро-2012 такий варіант враховувався, і була встановлена ​​мобільна авіаційно-диспетчерська вежа, яка цілком зможе замінити стаціонарну", - повідомили в "Украерорусі".

Довідка "SQ". Вартість будівництва вежі становить близько 100 млн.грн. Спочатку побудувати вежу планувалося в кінці грудня 2011 р., а здати в експлуатацію - у квітні 2012 р. Монтаж авіадиспетчерського обладнання може зайняти близько трьох місяців.

Реконструкція аеродромного комплексу, яка включає реконструкцію перонів, злітно-посадкової смуги, встановлення світлосигнальної системи, будівництво аварійно-рятувальної станції, будівництво аеродіспетчерської вежі, здійснюється за рахунок держбюджету.