Україна виграла тендер на постачання до Таїланду 200 танків "Оплот". Сума потенційної операції оцінюється в 231,1 млн.дол., повідомив портал Bin.ua з посиланням на "Bangkok Post". Нові танки повинні замінити застарілі M41A3 американського виробництва.

За інформацією видання, командування сухопутних військ Таїланду розглянуло кілька варіантів танків, перш ніж прийняло рішення про купівлю. Серед пропозицій були німецький "Leopard 2A4", російський Т-90, південнокорейський K1 і український "Оплот". Чому було обрано саме український танк, не уточнюється. Відомо, що німецький "Leopard" тайські військові визнали надмірно дорогим. Не виключено також, що Таїланд обрав "Оплот", оскільки вже має налагоджену військово-технічну співпрацю з Україною: раніше сухопутні війська країни купили 96 українських БТР-3Е1 і мають намір придбати ще 120 таких бронетранспортерів.

Нові "Оплоти" будуть поставлені на озброєння 4-го бронетанкового батальйону в Бангкоку, 8-го бронетанкового батальйону в Накхон Ратчасима, 9-го бронетанкового батальйону в Пхітсанулок і 16-го бронетанкового батальйону в Накхон Сі Тхаммарат.

Довідка "SQ". Танк "Оплот" розроблений Харківським конструкторським бюро машинобудування ім.Морозова. Виробляють танки на ДП "Завод ім.Малишева". Заводське випробування танка пройшло в кінці 2008 р. Усі базові складові, агрегати, прилади та елементи озброєння танка є винаходом та кінцевим продуктом вітчизняних виробників. Вага танка - 48 т, екіпаж - 3 особи, максимальна швидкість руху - 70 км/год.

Як повідомив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Володимир Бабаєв, завод ім. Малишева отримав від Міноборони проект договору на виробництво танків "Булат" і "Оплот" на суму близько 100 млн. грн.

Завод ім.Малишева спеціалізується з виробництва танків, бронетранспортерів і техніки для нафтогазової промисловості.