Керівництво агропромислової групи "Агротрейд" і Харківська облдержадміністрація (ХОДА) досягли домовленості про забезпечення Харківщини гречкою. Про це повідомили в прес-службі групи "Агротрейд". Домовленість була досягнута 28 січня на нараді в ХОДА, в якому брав участь заступник голови ХОДА Юрій Сапронов та представники агропромислових компаній області.

Як повідомив керівник групи "Агротрейд" Всеволод Кожем'яко, ситуація з гречкою знаходиться під контролем. "Зараз на складах нашого заводу на Дворічанському елеваторі (Харківська область) зберігається 1,5 тис.т гречаної крупи. Весь цей обсяг залишається для реалізації в області. При споживанні мешканцями Харківщини 500 т гречки на місяць ми маємо запас на три місяці і продовжуємо закуповувати гречку у виробників з інших областей", - заявив В.Кожем'яко.

Довідка "SQ". Ціни на гречку на 30 липня 2010 р. становили 9,03 грн./кг. Станом на січень 2011 р. у магазинах Харкова гречка коштує 13-16 грн./кг. Усього мешкнаці області на рік споживають 6 тис.т гречаної крупи.

Низка великих українських виробників гречаної крупи в січні призупинили її реалізацію. Основною причиною виникнення такої ситуації вони назвали заходи, які застосовуються державними органами для стабілізації цінової ситуації на ринку.

Агропромислова група "Агротрейд", підконтрольна Всеволоду Кожем'яку, працює на українському зерновому ринку з 1998 р. До складу групи входять 12 елеваторів і хлібоприймальних підприємств із загальною потужністю зберігання 550 тис. т на п'яти регіонах України: Харківській, Полтавській, Сумській, Чернігівській і Луганській областях. Група управляє 40 тис.га плодоносних сільськогосподарських угідь у Чернігівській, Сумській та Харківській областях. Чистий прибуток "Агротрейду" в 2009 р. склав 949,1 млн.грн. (у 2008 р. - 539,5 млн.грн.). Обсяг експорту зерна в 2009 р. склав 732,8 млн.грн.