ДП "Завод"Електроважмаш" (Харків) розробило проект створення в Україні гібридного автобуса, що працює на електротязі і дизелі. Про це повідомили "SQ" в прес-службі заводу. "Гібридні автобуси завдяки своїй енергоефективності стають все більш популярними на Заході. Енергія гальмування автомобіля генерується в накопичувачі і спрямовується на створення тяги. Застосування цієї енергозберігаючої технології, що поєднує в автотранспортному засобі дизельний і електродвигун, дозволяє знизити витрату дизпалива на 30-50% і в кілька разів зменшити шкідливі викиди в атмосферу", - заявив головний конструктор заводу Віктор Іванов.

За його словами, на "Електроважмаші" розробили весь комплект електротрансмісіі для міських автобусів - тяговий генератор, накопичувач енергії, перетворювач частоти, асинхронний двигун та допоміжну апаратуру. "Уже до кінця 2011 р. ми плануємо спільно з одним із автозаводів обладнати великий міський автобус такою електротрансмісією для випробувань. Після цього "Електроважмаш" розробить і випустить аналогічну продукцію для малих автобусів. Цей напрямок має велику ринкову перспективу, оскільки українські міста здатні щорічно купувати сотні великих і тисячі малих і середніх пасажирських автобусів", - заявив головний конструктор заводу.

 

Довідка "SQ". "Електроважмаш" у листопаді 2010 р. розробив і виготовив новий тяговий асинхронний електродвигун для міського громадського електро- та автотранспорту. Створено електродвигун АД-903 потужністю 180 кВт. Новий двигун сильніший за колекторний на 50 кВт, завдяки чому на здвоєні тролейбуси можна встановлювати один двигун замість двох. При виготовленні асинхронного двигуна використовується в кілька разів менше міді. Асинхронний двигун набагато простіший в обслуговуванні.

ДП "Завод "Електроважмаш" (Харків) є єдиним в Україні розробником і виробником турбогенераторів для атомних і теплових електростанцій, гідрогенераторів і гідрогенераторів-двигунів для гідро- і гідроакумулюючих електростанцій. Спеціалізується на виробництві електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, бурових установок, екскаваторів, водяних насосів зрошувальних каналів, а також на випуску комплектного тягового електрообладнання для тепловозів, електровозів, дизель-поїздів. Продукція "Електроважмашу" експлуатується більш ніж в 40 країнах світу. В Україні генераторами "Електроважмашу" укомплектовано понад 70% теплових і близько 80% гідроелектростанцій. Обсяг виробництва в 2009 р. склав 811 млн. грн. (у 2008 р. - 694 млн.грн., в 2007 р. - 475 млн.грн.). На підприємстві зайнято близько 5,5 тис.чол.