ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" міг би виготовляти опори для ліній електропередачі, якщо б на заводі були ванни з оцинкування металоконструкцій. Про це 26 жовтня повідомив "SQ" головний інженер корпорації "Техекс" Сергій Донцов (корпорація є генпідрядником будівництва електропідстанцій у харківському регіоні).

За його словами, на установку ванн з оцинкування металоконструкцій потрібні кошти, яких немає. Зараз металеві та оцинковані опори роблять в Україні всього два заводи: Авдіївський і Донецький завод високовольтних опор.

"Взагалі 70% устаткування для будівництва харківських електропідстанцій закуповується в Україні. Наприклад, ті ж опори ми закуповуємо в Донецьку, вимірювальні трансформатори - у Запоріжжі. Співпрацюємо з ЗАТ "Завод Південкабель" (Харків), ЗАТ "Опора" (м. Мерефа, Харківський р-н), з харківськими заводами залізобетонних конструкцій", - зазначив С.Донцов.

За його словами, 30% обладнання закуповується за кордоном. "Багато приладів і конструкції ми закуповуємо за кордоном, оскільки вони не такі масивні, як наші, і більшою мірою автоматизовані", - підкреслив С.Донцов.

Довідка "SQ". Як заявив 6 серпня під час запуску високовольтної лінії "Перемога - Дергачі" голова правління АК "Харківобленерго" Сергій Кирик, опори для ліній електропередачі та прилади моніторингу системи електропостачання планує виробляти ДП "Харківський приладобудівний завод ім. Шевченка". За його словами, підприємство має всі технічні можливості для виробництва металевих оцинкованих опор для ліній електропередачі. "Зараз "Харківобленерго", Харківська міськрада та Міністерство палива та енергетики України опрацьовують варіант виготовлення цих опор на заводі", - зазначив С.Кирик.

26 жовтня в м.Первомайськ Харківської області була введена в експлуатацію електропідстанція "Міська". Введення в експлуатацію цієї підстанції поліпшить надійність електроживлення понад 35 тис. побутових споживачів, 13 модульних котелень, 6 шкіл, лікарень, а також промислових підприємств. Від підстанції відходять 17 нових кабельних ліній 10 кВ, будівництво яких стало першим етапом повного оновлення схеми електропостачання м. Первомайський. Також ПС "Міська" дає можливість резервування ПС "Лихачове", від якої харчується житловий сектор м.Первомайськ.

У 2011 р. у Харкові планується запустити дві підстанції - "Дергачі" і "Набережна".