Стосовно керівників трьох харківських заводів порушені кримінальні справи за ст. 175 Кримінального кодексу (невиплата зарплати). Справи порушені проти колишнього керівництва ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка", ДП "Завод ім.Малишева" і казенного підприємства "Харківське конструкторське бюро з двигунобудування" (ХКБД). Про це 25 листопада повідомив журналістам заступник прокурора Харківської області Володимир Суходубов.

За його словами, розгляд кримінальних справ стосовно заводів ім. Шевченка та ім. Малишева на стадії завершення, а справа з ХКБД передана до суду.

За інформацією В.Суходубова, заборгованість із зарплати на заводі ім.Шевченка складає 23,6 млн.грн. Це заборгованість, що накопичилася за липень-грудень 2008 р., січень-квітень 2009 р., березень-грудень 2010 р. та січень-жовтень 2011 р. Як відзначив В.Суходубов, поточна зарплата на заводі виплачується. За його словами, у 2011 р. на завод надійшло 29,9 млн.грн. З них 13,8 млн.грн. пішли на виплату зарплати.

На заводі ім.Малишева заборгованість із зарплати складає 35,7 млн.грн. Ця заборгованість утворилася за 5 місяців (з вересня 2010 р. до лютого 2011 р.). У 2011 р. на завод надійшло 208 млн.грн., з них більше 50 млн.грн. було виділено на виплату зарплат.

На ХКБД заборгованість із зарплати на момент порушення кримінальної справи склала майже 2,5 млн.грн. Як підкреслив В.Суходубов, на 1 листопада борг із зарплати зменшився до 941 тис.грн.

Також заступник прокурора області повідомив, що у кримінальній справі обвинувачуються колишній гендиректор заводу ім. Малишева Олексій Підгорний і колишній головний економіст підприємства. Вони знаходяться на підписці про невиїзд. Стосовно них порушено кримінальну справу за ст. 364 (перевищення службових повноважень) та за ст. 366 (службова фальсифікація) Кримінального кодексу.

Довідка "SQ". Протягом 2008 р. завод ім.Шевченка очолювали Юрій Гуренко, Микола Гора та Микола Кондратенко.