Государство будет искать возможности дать льготы предприятиям, внедряющим инновационные технологии - С. ТигипкоДержава буде шукати можливості надати пільги підприємствам, що впроваджують інноваційні технології. Про це 25 жовтня в Харкові під час круглого столу в індустріальній групі (ІГ) УПЕК заявив віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко.

"Україна багато в чому відстала від інших країн у питанні впровадження інновацій. Але подолати цей розрив можна: просто треба створити умови для решти, працюючих промислових підприємств. Необхідно надати їм субсидії, пільги або створити спецзони. Для України це виклик номер один - або ми станемо сильною індустріальною країною, яка виробляє і впроваджує інноваційні продукти, або країною, що виробляє напівфабрикати та сировину", - зазначив С.Тігіпко.

Як повідомив президент ІГ УПЕК Анатолій Гіршфельд, сучасні наукові розробки не мають попиту або мало користуються незначним попитом у вітчизняній промисловості з кількох причин. "У країні відсутній попит, немає відповідного ринку, та впровадження високих технологій не стимулюється. Багато хто скаржиться, що держава не допомагає науці. А в світі вже існує тенденція, що 70-80% фінансових вливань в науку - це приватні інвестиції, і лише життєво важливі для держави проекти, пов'язані з логістикою, енергобезпекою або оборонними технологіями, фінансує держава. Україні треба почати не з прямих інвестицій у науку, а зі створення умов. Припустимо, можна прописати для підприємства пільговий режим оподаткування на перші три роки, прискорену амортизацію, компенсацію відстокових ставок, не кажучи вже про своєчасне відшкодування ПДВ. І це все ринкові механізми", - зазначив А.Гіршфельд.

У той же час, як підкреслив С.Тігіпко, необхідно створити і певні умови для університетів, які розробляють інновації. "ВНЗ повинні стати більш самостійними, вони повинні отримати можливість інвестувати зароблені кошти. Найближчим часом я хочу провести зустріч з ректорами і разом з Міністерством освіти і науки виробити якийсь новий алгоритм у цьому питанні", - повідомив віце-прем'єр.

У свою чергу проректор з наукової роботи Харківського національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" Андрій Марченко заявив, що вишам у нинішніх умовах досить складно працювати у сфері інновацій. "Якщо західний інвестор запропонує нам розробку на мільйон доларів, ми відмовимося. Нинішня схема роботи з фінансами через казначейство просто не дозволяє нормально здійснювати процедури купівлі обладнання, яке необхідне для виконання робіт", - повідомив А.Марченко.

С.Тігіпко на це заявив, що кращим виходом із ситуації було б перевести всі господарсько-договірні відносини ВНЗ на обслуговування комерційними банками. "Найближчим часом спробуємо все це згенерувати", - зазначив віце-прем'єр.