Заборгованість із зарплати в Харківській області на 20 серпня становить 111,5 млн.грн., що на 35,5% менше, ніж три місяці тому. Про це 25 серпня на колегії Харківської облдержадміністрації (ХОДА) повідомив заступник голови ХОДА Ігор Шурма.

За його словами, те, що в липні оприлюднили перелік підприємств, у яких є борги із зарплати, сприяло тому, що керівники 54 економічно активних підприємств та 5 підприємств-банкрутів ліквідували борги на 28 млн. грн. (за серпень заборгованість була скорочена на 15 млн.грн.). У тому числі 26 млн.грн. заборгованості було скорочено на економічно активних підприємствах, де залишаються своєчасно не виплаченими 105 млн.грн. зарплати.

За словами І.Шурми, підприємства області збільшили заборгованість з внесків до Пенсійного фонду (ПФ) на 8,6 млн.грн., і сума боргу складає 250 млн.грн. (недостача - 218 млн.грн., решта суми - штрафи і пеня).

Як зазначив І.Шурма, на комунальних підприємствах області заборгованість із зарплати складає 21 млн. грн. (з початку року скоротилася на 9 млн.грн.), з внесків до ПФ - 35 млн.грн. (зросли на 1,7 млн.грн.).

Як зазначив на колегії генеральний директор КП "Міськелектротранс" Сергій Почепецький, на погашення заборгованості із зарплати на підприємстві з міськбюджету було направлено 5 млн.грн., планується направити ще 10 млн.грн. Зараз на виплату поточної зарплати йде майже вся виручка підприємства. Заборгованість виникла через те, що з держбюджету не надходить компенсація за перевезення пасажирів пільгового контингенту.

Довідка "SQ". Як зазначено у рішенні колегії, керівники ДП "Харківський завод електроапаратури", ВАТ "Книжкова фабрика ім.Фрунзе" і Харківського обласного комунального підприємства "Дирекція розвитку інфраструктури територій" попереджені про персональну відповідальність за несвоєчасну виплату зарплати. Якщо графіки погашення заборгованості не будуть виконуватися, за результатами роботи за 9 міс. ХОДА буде ініціювати розрив контрактів з керівниками зазначених підприємств.