ВАТ "Турбоатом" (Харків) надасть ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" дуже серйозні контракти, які завантажать завод. Про це 25 червня на зборах колективу заводу ім.Шевченка заявив генеральний директор "Турбоатому" Віктор Суботін. За його словами, завод ім.Шевченка має колосальний досвід роботи зі створення автоматичних систем управління для парових і атомних електростанцій в Україні, Росії і в далекому зарубіжжі.

За словами В. Суботіна, "Турбоатом" завершив проект співпраці з індійськими АЕС "Кайга - Раджа стан". "Розрахунки за контрактом завершуються, але ще залишилися досить значні суми. Ми найближчим часом знайдемо можливість заплатити наперед заводу ім.Шевченка за цим контрактом суму приблизно до 1 млн.грн. Проплата буде здійснена тоді, коли буде призначений новий директор", - зазначив В. Субботін.

За його словами, перспективними напрямами є співробітництво з російськими АЕС: Калінінської (перший і другий енергоблок), Балаковської та споруджуваної Ростовської, на яку планується поставити два енергоблоки-мільйонники. "Частка заводу ім.Шевченка в цих програмах на найближчі два роки складе близько 8 млн. дол.", - відзначив В. Суботін.

За його словами, завод ім.Шевченка отримав замовлення на виробництво систем управління на 2 млн.дол. для Зуївської, Луганській, Краховской і Старобешівської українських електростанцій. У перспективі замовлення на виробництво систем управління для 30 енергоблоків для Індії. "Загальна сума контрактів, які по лінії "Турбоатома" отримає завод ім.Шевченка, становить близько 60 млн.дол.", - зазначив В. Субботін.

Як заявив на зборах голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, оскільки завод ім.Шевченка зривав терміни виконання контрактів, його авторитет похитнувся. "З вами ніхто не хотів мати справу. Замовники шукали інші підприємства, які могли поставити продукцію. Тепер заводу доведеться пройти нелегкий шлях. Кожну копійку доведеться відпрацьовувати. Спочатку планується погасити заборгованість із зарплати, а потім провести реструктуризацію та оптимізацію заводу. Трудовий колектив в тому вигляді, в якому він зараз є, не збережеться. Я не хочу говорити про великі скорочення, але я не хочу вам казати неправду. Оптимізація буде проходити за участю керівників, профспілок і представників трудового колективу. Або ви повернете колишній авторитет заводу, або контракти будуть укладати з іншими заводами", - зазначив М. Добкін.

Довідка "SQ". Господарський суд Харківської області порушив справу (№ 50/120-09) про банкрутство ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка". Про це повідомляється в газеті "Голос України". Справа порушена за постановою суду від 5 серпня 2009 р. Постановою від 21 серпня розпорядником майна заводу призначений арбітражний керівник Д. Задружний.

ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" виробляє телефонні станції, системи управління для спецтехніки і енергооб'єктів.

Працівники заводу 21 червня оголосили страйк і перекрили рух на вул.Жовтневої революції, на якій розташований завод. Після цього було звільнено директора заводу Віктора Гущина: представник Мінпромполітики (керівник профільного відділу) на пікеті працівників заводу 22 червня прочитав наказ про його звільнення.

Заборгованість із зарплати на заводі становить близько 20 млн.грн., персонал - близько 2 тис. осіб. Обсяг виробництва за перший квартал 2010 р. склав 4,2 млн.грн. У 2008 р. обсяг виробництва заводу становив 110 млн.грн., у 2009 р. - 20 млн.грн. Рішенням сесії Харківської міськради від 23 червня завод отримав пільгу із плати за землю приблизно в 1 млн.грн. на рік.

"Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження.