Харьковский завод "Точприбор" внедрил автономное электрическое отопление, которое в два раза дешевле центральногоВАТ "Точприлад" (Харків) впровадило автономне електричне опалення, яке в два рази дешевше центрального. Презентація проекту представникам низки підприємств області пройшла 25 січня на заводі.

Як зазначив голова правління ВАТ "Точприлад" Анатолій Печенов, у 2009 р. в одному з корпусів підприємства було обладнано опалення на базі електродних котлів. "Ми переконалися, що це ефективна система, і встановили її в нашому основному корпусі. Ми вибрали на кожен поверх по два котли по 36 кВт. Від котлів насоси качають воду по системі опалення. Від швидкості руху води залежить тепло батарей. Електродний котел має 98 -99% ККД. Економія також досягається за рахунок електронного регулювання температури в приміщеннях. Вона підтримується на рівні 20 град. Ще один резерв економії - трьохзонний тариф на електроенергію, який вночі встановлений з коефіцієнтом 0,35 (удень - 1,02). Уночі ми розігріваємо котли по максимуму, нагріваючи теплоакумулятори. Тепло з акумуляторів використовується вдень. При опаленні електрикою вартість опалення 1 кв.м становить 3-3,2 грн., центральне опалення - 7-7,5 грн.", - зазначив А.Печенов .

За його словами, витрати на установку системи складають близько 70 тис.грн. Котел коштує до 3 тис. грн., блок керування і комутації - 2,5 тис.грн., насос - 1,5 тис.грн., акумуляторний бак - 2,5 тис.грн. Період окупності системи складає два опалювальних сезони. Проект на заводі було впроваджено за власні кошти. Серед недоліків системи - те, що установка тризонного лічильника вимагає узгодження з АК "Харківобленерго". На узгодження йде близько 3 місяців.

Як зазначив начальник управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації Василь Без'язичний, зараз на "Точприладі" електроенергією опалюється близько 6 тис.кв.м.

Як повідомив директор ТОВ "Промелектро" Сергій Філатов, на "Точприладі" встановлена система електроопалення, розроблена на "Промелектро". "Точприлад" за допомогою "Промелектро" освоїв випуск електродних котлів. "Є проблема в тому, що багато держбюджетних підприємств хочуть впровадити електроопалення, але проекти не були реалізовані, тому що не вистачає бюджетних коштів", - зазначив С.Філатов.