У Харкові за державною програмою "Доступне житло" у 2012 р. можуть реалізувати близько 350 квартир. Про це 24 квітня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявили представники харківських фірм-забудовників, що входять до асоціації "Регіональне будівництво".

Як зазначив заступник голови правління АТ "Трест Житлобуд-1" Іван Шевченко, компанія активно бере участь у цій програмі й готова надати квартири в чотирьох об'єктах (пр.Перемоги, 53-Б, вул.Дача, 55 (сел.Жуковского), Салтівське шосе , 73 і по вул.Луї Пастера) загальною площею 40 тис. кв. м.

І.Шевченко повідомив, що цього року держава виділила на програму "Доступне житло" 200 млн.грн., Харківській області буде виділено (за аналогією з минулим роком), близько 20 млн.грн., ще по 5 млн.грн. виділяють обласна й міська ради, що дозволяє залучити 100 млн.грн. На ці кошти за програмою "Доступне житло" можна придбати у харківських забудовників близько 350 квартир. І.Шевченко підкреслив, що "Житлобуд-1" має намір й далі активно брати участь у цій програмі, і висловив сподівання, що близько 70% з реалізованих цього року квартир за програмою "Доступне житло" будуть куплені у компанії "Житлобуд-1". Торік за цією програмою компанія реалізувала близько 100 квартир. Також він зазначив, що в соціальних ініціативах президента України Віктора Януковича закладена програма з дешевих іпотечних кредитів для населення, яка поки що не працює, але надалі забудовники розраховують на неї.

І.Шевченко повідомив, що компанія зараз продає житло за ціною 5,7-5,9 тис.грн. за квадратний метр. Він також підкреслив, що "Трест Житлобуд-1" пішов шляхом проектування житла економ-класу з одно-, дво- і трикімнатними квартирами. Всього за найближчі п'ять років компанія планує побудувати 500 тис. кв.м житла.

За словами генерального директора ЗАТ "ФЛАС" Валерія Левченка, вони вперше беруть участь у цій програмі й надають два об'єкти, зокрема, житловий комплекс "Південний горизонт". Також компанія планує почати в кінці року будівництво комплексу на вул.Серповій, у якому буде житло економ-класу, розраховане на молодь. Цей комплекс компанія розраховує побудувати за рік.

За словами генерального директора ПАТ "Курязький домобудівний комплекс" Валерія Вереїтінова, зараз ситуація на ринку нерухомості стабілізувалася, в основному реалізується готове житло або житло у високою ступінню готовності.

Довідка "SQ". Раніше директор Департаменту економіки та комунального майна Харківської міськради Михайло Фатєєв повідомив, що 120 харківських сімей подали заявки на участь у міських програмах молодіжного кредитування й доступного житла у 2012 р. Він також відзначив, що у 2011 р. за міськими програмами житлового кредитування отримали квартири 87 харківських сімей. Зокрема, 56 сімей купили квартири за програмою "Доступне житло".

У рамках держпрограми "Доступне житло" держава доплачує 30% вартості квартири. Норматив на сім'ю - 53 кв.м, якщо метраж квартири більше - то різниця оплачується клієнтом у повному обсязі. Оформлення кредиту та отримання знижки за програмою "Доступне житло" здійснюється через Харківське регіональне управління державної спеціалізованої установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому кредитуванню" (вул. Данилевського, 38).