Куп'янський цукровий завод продовжує простоювати. Як заявив 24 січня журналістам голова Куп'янської райдержадміністрації Геннадій Ковшар, обладнання заводу продане та вивезене з його території, наразі працює тільки один з цехів підприємства, перепрофільований під виробництво вапна. Г.Ковшар також зазначив, що завод, як і раніше знаходиться в реєстрі підприємств.

"Якщо у 2009 і 2010 рр. у районі було засіяно цукровим буряком близько 70 гектар, то у 2011 р. - 720 гектар. Але якщо цукрові заводи будуть так працювати (як куп'янський), їм буде важко впоратися з обсягом сировини, що надходить", - підкреслив голова Куп'янської РДА. За його словами, про плани власників заводу йому нічого невідомо, але ознак того, що підприємство буде працювати, немає.

"Коли на завод прийшли нові господарі (компанія "Укррос" - "SQ"), вони відмовилися від усіх бурякопунктів - сказали, що це невигідно, - і від 4,5 тис. га елітних земель, прилеглих до заводу, теж відмовилися. А хто там буде сіяти? Зараз там інші господарі, які засівають зернові культури", - розповів Г.Ковшар.

Довідка "SQ". Як повідомила газета "Голос України" № 236 від 14 грудня 2004 р., Господарський суд Харківської області порушив справу № Б-48/08-04 про визнання банкрутом ВАТ "Куп'янський цукровий комбінат". 14 липня 2010 суд у справі № Б-48/08-04 виніс ухвалу про санацію ВАТ "Куп'янський цукровий комбінат". Термін санації - 12 місяців (до 14 липня 2011 р.). Як зазначено в постанові суду, керівником санації призначений Олександр Задорожний (мешкає в Херсоні). За даними на початок 2010 р., 71% акцій комбінату належить ВАТ "Цукровий союз "Укррос", 17% - ТОВ "Аграрно-інвестиційний союз" (обидва - Київ).

В області серед працюючих числяться 9 заводів, у сезоні цукроваріння 2010/2011 рр. працювало сім заводів, після дворічного простою в роботу включився Мурафський завод, у цьому сезоні - Савинський.