"Місія податкової реформи - побудова сучасної справедливої політики, що забезпечить стабільність оподаткування, рівність усіх платників податків перед законом, досягнення стратегічних цілей розвитку економіки. Податковий кодекс (ПК) створює для бізнесу реалізацію його потенціалу і здоровий клімат, що дозволить відродити економіку і підвищити рівень життя людей", - заявив заступник голови Державної податкової адміністрації (ДПА) в Харківській області Володимир Швадченко, повідомили "SQ" у прес-службі ДПА.

Як повідомив В.Швадченко, уряд при розробці проекту ПК керувався принципом стимулювання економічного підйому. З цією метою передбачено спрощення діючої податкової системи. Зокрема, від сплати податку на прибуток звільняються підприємці, які починають свою діяльність, а підприємства легкої промисловості звільняються від цього податку на 10 років. Проектом ПК передбачено зменшення кількості податків і зборів, зокрема, податку на рекламу, комунального податку, ринкового збору, збору з власників собак. У той же час до складу місцевих податків і зборів введений податок на нерухоме майно.

Що ж стосується принципових змін, то, як зазначив В.Швадченко, в проекті ПК планується поетапне зниження ставки податку на прибуток підприємств з 25% до 16% (у 2011 і 2012 рр. - 19%, 2013 і 2014 рр. - 18% , 2015 р. - 17% і з 2016 р. - 16%). Для залучення інвестицій введено звільнення на 10 років від оподаткування прибутку суб'єктів господарської діяльності, що надають готельні послуги, які займаються видобутком та використанням газу (метану) на вугільних родовищах, підприємств суднобудівної та авіабудівній промисловості. Також передбачено поступове зниження ставки податку на додану вартість до 17%.

Як зазначив заступник голови ДПА, в проекті ПК систематизовано положення шести законодавчих актів з питань акцизного збору, що дозволить уніфікувати і систематизувати акцизне законодавство. У проекті введено принцип презумпції правомірності рішень платника податків, який реалізується шляхом прийняття рішень на користь платників податків у разі, якщо закон допускає неоднозначне трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючих органів.

Довідка "SQ". 7 жовтня Верховна Рада (ВР) прийняла в першому читанні проект ПК, внесений Кабінетом міністрів України. Також парламентарії ухвалили рішення відправити проект кодексу в профільний комітет для підготовки до другого читання. 17 червня ВР прийняла в першому читанні внесений Кабміном проект ПК, проте 7 вересня зняла його з розгляду.

14 жовтня харківські підприємці провели мітинг на пл.Свободи, виступивши проти прийнятого в першому читанні проекту ПК. "Редакція нового ПК дозволяє підприємцю-"єдиноподатнику" мати річний прибуток 300 тис. грн. Замість 500 тис.грн., як зараз. Але це не найстрашніше. Замість десяти осіб найманих робітників підприємцю буде дозволено мати двох. Якщо джерел прибутків у підприємця два і більше, сума в 300 тис.грн. ділиться пропорційно, що, природно, скорочує права підприємця розвивати свій бізнес, давати роботу іншим громадянам України. Це пряме порушення ст.22 Конституції України", - зазначив виконавчий секретар Харківської міської організації профспілки підприємців Сергій Фатєєв.