Харьковских производителей семян не пускают на европейский рынок - руководитель агрохозяйства"Аграріям потрібна допомога держави для організації імпортозамінного виробництва насіння", - заявив голова наглядової ради товариства "Агрофірма "Сади України" (Кегичівський район, Харківська обл.) Олексій Зайцев. За його словами, цього року ціни на сільгосппродукцію в Україні нижчі, ніж у Європі, але все одно продавати продукцію "Садів України" в Європі не виходить. "На жаль, у Європі кілька років тому ввели ввізні мита на ячмінь, кукурудзу і пшеницю. Україна подібних санкцій до європейських товарів не вводить. Європейське насіння й агрохімія вільно надходять на наш ринок. У цьому випадку дії Європи зрозумілі, але потрібні й українські дії",- зазначив О.Зайцев.

За його словами, агрофірма "Сади України" володіє в країні 17-18% ринку насіння соняшнику та 5 - 7% ринку насіння кукурудзи. "Якби були введені аналогічні мита для європейців в Україні, ми б збільшили свою частку на ринку до 30%. Збільшили б свої частки й інші вітчизняні фірми, що було б корисно і для економіки та соціальної сфери. Наприклад, у нашій компанії працює близько 1 тис.осіб, а в місцевих представництвах іноземних фірм працює 5-7 осіб", - зазначив О.Зайцев.

Він також зазначив, що крім мит у Європі є й інші заслони для експорту. Наприклад, щоб торгувати в нашій країні, досить районувати у нас імпортне насіння. Але щоб торгувати в Європі, потрібно ще стати членом клубу тих компаній, які там працюють. "Я запитував своїх іноземних колег, а чи приймуть нас до цього клубу, коли ми пройдемо районування нашого насіння в Європі. Вони відповідають, що, звичайно, не приймуть. Можливо, потрібно створити аналогічний клуб торговців насінням і в Україні", - сказав О.Зайцев.

Довідка "SQ". Основний напрямок діяльності ТОВ "Агрофірма "Сади України" - вирощування та доведення до європейських стандартів насіння високоврожайних гібридів соняшнику і кукурудзи зарубіжної і спільної селекції, виробництво елітного висівного матеріалу озимої та ярої пшениці, ячменю, гороху, сої.
Аагрофірма застосовує передові агротехнічні методи, вводячи у виробництво наукові розробки і досягнення, співпрацюючи з науково-дослідними центрами України та зарубіжжя.