Харківське державне авіаційне виробниче підприємство може отримати замовлення на виробництво 64 літаків. Про це 21 березня повідомив журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

За його словами, сьогодні інвестори - представники української компанії - ведуть переговори про контракт на постачання для України трьох літаків. Потім, якщо контракт буде успішним, буде отримано замовлення на виробництво ще 7 літаків. Є ще перспектива на поставку в одну з країн 54 літаків. "Якщо літак буде конкурентним за ціною, то його будуть купувати. А якщо він буде коштувати як вже напрацьований багато годин зарубіжний аналог, то ми не будемо конкурентні. Можна домагатися високої ціни, а можна вигравати за рахунок кількості вироблених літаків. Якщо будемо гнатися за ціною, то ми програємо", - зазначив М.Добкін.

За його словами, ведуться переговори з низкою країн, які готові купувати недорогі літаки. Зокрема, йдуть переговори з Азербайджаном і Туркменією, також ведуться переговори з Росією і на внутрішньому ринку країни. "Загалом, система, при якій директор авіазаводу займається реалізацією продукції, неправильна. Реалізовувати такі об'єкти, як літаки, повинна державна структура, яка має більше можливостей. А директор повинен займатися виробництвом", - зазначив М.Добкін.

Довідка "SQ". Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х років XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р. серійно виготовляє регіональний турбогвинтовий Ан-140. У 2007-2008 р. завод передав Лівії літак Ан-74, в травні 2009 р. - Ан-74ТК-300. У 2010 р. завод планував випустити три літаки Ан-74, один (Ан-74-Т-200А) призначений для постачання в Єгипет, ще два - Ан-74-ТК-200С - до Лівії.