В Харькове повысили квартплатуУ Харкові зросла квартплата: виконком міськради встановив нові тарифи на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій, що знаходяться в комунальній власності міста. Таке рішення було прийняте сьогодні, 20 грудня, під час засідання виконкому. Нові тарифи почнуть діяти з 1 січня 2012 р.

До тарифу на утримання будинків та прибудинкових територій включена оплата 11 послуг (з нього виведена послуга вивезення побутових відходів, яка буде оплачуватися окремо). Як повідомив директор Департаменту економіки та комунального майна міськради Михайло Фатєєв, для кожного житлового будинку тариф вирахуваний окремо. Мінімальна сума квартплати за квадратний метр склала 0,79 грн., максимальна - 2,99 грн. За словами М.Фатєєва, для 80% будинків тариф становитиме менше 2 грн. за квадратний метр.

Як підкреслив директор Департаменту житлового господарства міськради Роман Нехорошков, нові тарифи дадуть можливість укомплектувати штат працівників комунального господарства, зупинити їх звільнення, збільшити їм зарплату на 50%.

Довідка "SQ". З 21 листопада серед харків'ян почали поширювати спецвипуск газети Харківської міськради "Харьковские известия", в якому опублікований проект рішення виконкому міськради про підвищення з 1 січня 2012 р. тарифів на утримання будинків і прибудинкових територій. Як сказано в аналізі проекту рішення, тарифи, що існують з 2009 р., "не відшкодовують економічно обгрунтовані витрати на надання послуг", через що збитки "Житлкомсервісу" за 9 міс. 2011 р. склали 53,3 млн.грн. Протягом місяця харків'яни могли повідомити до міськради свої зауваження та побажання.

В цілому тарифи для мешканців різних будинків зміняться по-різному. Плату за прибирання прибудинкової території пропонується встановити в розмірі 0,834 грн. за 1 кв. м загальної площі на місяць (зараз вона становить 0,2 - 0,4 грн.), за техобслуговування ліфтів - 0,09 - 1,3 грн. (було 0,09 грн.), за обслуговування димовентиляційних каналів - 0,014 - 0,127 (було 0,017 грн.).

Новий тариф квартплати, який планується ввести в Харкові з січня 2012 року, розрахований на підставі методики, затвердженої Кабінетом міністрів України.