"Створення платної і безкоштовної черги на житло в рамках держпрограми може затягнутися надовго, і гроші не будуть освоєні у 2010 р.", - повідомив "SQ" 19 травня член ради асоціації "Регіональне будівництво" Валерій Левченко. За його словами, держбюджетом передбачено 1,04 млрд. грн. на програму забезпечення житлом громадян України. У рамках цієї програми Мінрегіонбуд запропонував схему, за якою черговик на житло сплачує за квартиру 70% її вартості, а держава доплачує ще 30% з виділеного на це 1,04 млрд.грн. "Але не у всіх черговиків є гроші, а зараз немає закону, за яким можна розділяти чергу на платну та безкоштовну. Адже черговик ставав у безкоштовну чергу, і райвиконком не попереджав його про те, що потрібно буде сплатити 70%. Ми побоюємося, що виділений мільярд зникне, поки будуть створювати закон про платну чергу. Адже вже пройшла майже половина року ", - зазначив В. Левченко.

За його словами, потрібно подумати про інші, більш реальні схеми фінансування будівництва житла, за якими мільярд дійде до будівельної галузі вже у 2010 р. "Наприклад, можна вибрати п'ять іпотечних установ, за якими під 10% буде оформлена іпотека. А мільярд піде на компенсацію відсотків, і це чудовий механізм", - зазначив В. Левченко.

Довідка "SQ". У держбюджеті України на 2010 р. із коштів Стабілізаційного фонду виділено 1,04 млрд грн. на забезпечення житлом громадян (у тому числі військовослужбовців), які, згідно законодавства, мають право на його отримання, в тому числі шляхом надання держпідтримки для будівництва та придбання доступного житла, а також компенсацій Державній іпотечній установі. В Україні близько 1,2 млн. черговиків.